GOUDasfalt vanuit de lucht gezien
GOUDasfalt vanuit de lucht gezien Foto: pr

Gezocht: Gouden tip voor waterberging

gouda • GOUDasfalt is op zoek naar ideeën om meer regenwater op te vangen en te verdelen over het groen op het terrein. Er is een prijsvraag uitgeschreven.

Waterbeheer is op GOUDasfalt niet gemakkelijk omdat in de bestaande laag asfalt niet mag worden geboord. Daarom nodigt GOUDasfalt met een prijsvraag alle Gouwenaren en mensen uit de omgeving uit om met creatieve oplossingen te komen voor betere wateropslag en gerichte distributie over het terrein.

Regelmatig bieden mensen creatieve ideeën voor het terrein. Nu draait GOUDasfalt de rollen om en vraagt met een prijsvraag om creatieve oplossingen. Wie bedenkt een systeem waarmee GOUDasfalt minimaal 60.000 liter regenwater vanaf het zonnedak kan opslaan en op gewenste tijdstippen weer kan verdelen over het terrein? Het winnende idee wordt beloond met 250 euro en, na realisatie, naamsvermelding op een plaquette. Voor het systeem geldt: denk aan duurzame materialen en het industriële karakter van het terrein.

Liters regenwater

Het terrein van GOUDasfalt is bijna 30.000 vierkante meter groot. Bij elke regenbui valt er een flinke plas water. Stel, er valt 1 millimeter, dan is dat een liter water per vierkante meter grondoppervlak, dus een kleine 30.000 liter op het hele terrein. Nu valt er jaarlijks gemiddeld 700 millimeter regen. Dat betekent dat het op heel GOUDasfalt gaat over in totaal circa 21 miljoen liter regenwater. Dit water vloeit grotendeels weg naar de Hollandsche IJssel en een deel zakt in de grond of het verdampt. Het grote zonnepanelendak (ruim 600 vierkante meter) leent zich uitstekend om het opgevangen regenwater via de bestaande goten-constructie op te slaan. In droge perioden wordt er nu water opgepompt vanuit de Hollandsche IJssel en gebracht naar de plekken waar het nodig is. Dit is erg arbeidsintensief. GOUDasfalt wil daarom de watertoevoer uit de IJssel tot een minimum beperken en meer regenwater opvangen en gebruiken. Dat is lastig. In de asfalt ondergrond van het GOUDasfalt-terrein mag niet worden geboord of gegraven. Daardoor zijn er veel obstakels voor waterleidingen, elektriciteitskabels en riolering.

Doe mee

Voor belangstellenden wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd op GOUDasfalt op 9 april om 11.30 uur. Doe ook mee! Meer informatie en aanmelden via de website.

q www.goudasfalt.nl/wateropvang