Geacht college van B&W,

Conform artikel 39 van het Reglement van Orde, heeft de fractie van de PvdA de volgende vragen: 

In Gouda is er een grote groep ouderen die niet beschikken over digitale vaardigheden en derhalve ook vaak geen internetaansluiting hebben. Echter in onze gedigitaliseerde wereld zorgt dit ervoor dat deze groep inwoners van Gouda een steeds toenemende informatie achterstand heeft op tal van voor hen belangrijke gebieden. Of het nu gaat om een wegafsluiting, het ontvangen van een voucher om een spaarlamp tegen gereduceerd tarief te kunnen kopen of het stellen van een vraag aan de gemeente of het indienen van een klacht. Vaak zijn de betreffende ouderen van al dit soort zaken niet op de hoogte. Daarom hebben wij de volgende vragen:

  1. Is het college het met ons een dat er een grote groep oudere inwoners is die niet digitaal vaardig is en niet over internet beschikt?
  2. Is het college het met ons eens dat deze inwoners daardoor op een groot aantal voor hen belangrijke gebieden een informatie achterstand hebben? Zo nee waarom niet?
  3. Is het college het met ons eens dat een informatie achterstand voor deze groep inwoners van onze stad ongewenst is? Zo nee waarom niet?
  4. Is het college het met ons eens dat deze groep inwoners zijn informatie over voor hen belangrijke zaken daarom alleen via de Huis aan huis bladen moet verwerven? Zo nee waarom niet?
  5. Is het college daarom bereid om te bezien of het mogelijk is om op regelmatige basis bijvoorbeeld 1x per maand of vaker een zogenaamde hele of halve “Ouderen pagina” in het Huis aan huis blad waar de gemeentelijke pagina’s in gepubliceerd worden als aanvulling op deze pagina’s te plaatsen? Zo nee waarom niet?
  6. Als het college hiertoe bereid is, kan het college dan aangeven of een dergelijke pagina in 2022 gerealiseerd kan worden? Zo nee waarom niet?
  7. Is het college bereid om bij het mogelijk samenstellen van een dergelijke “Ouderen pagina” ook de in Gouda actieve belangenorganisaties van ouderen te betrekken om zeker te weten dat de juiste informatie onze oudere stadsgenoten bereikt? Zo nee waarom niet?

Ondergetekende verzoekt om een schriftelijke beantwoording op bovenstaande vragen binnen dertig dagen na dagtekening.

Ingediend door: