Arti Legi wordt kenniscentrum.
Arti Legi wordt kenniscentrum. Foto: Marianka Peters

Arti Legi wordt kenniscentrum

gouda •  De Goudse historicus Nico Habermehl deed ooit een boekje open over het bijzondere monument. Nu komt het pand weer in handen van de gemeente Gouda. Wethouders Thierry van Vugt en Michel Klijmij hebben de koopovereenkomst ondertekend voor het Arti Legi gebouw aan de Markt in Gouda.

Wel moet de gemeenteraad toestemming geven om hiervoor geld vrij te maken. Doel van de aankoop is de vestiging van het nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen per 1 september 2022.
Campus Gouda zal bovendien in Arti Legi onderwijsactiviteiten gaan organiseren in samenwerking   met verschillende Hogescholen. Daarmee krijgt het pand Arti Legi haar onderwijsfunctie, uit de tijd van de beroemde Erasmus terug.

Uitgewoond

Er is geen ander gebouw in de Goudse binnenstad, dat zoveel verschillende functies heeft gehad als Arti Legi. Van Stadsschool, waar Erasmus zijn eerste Latijnse woordjes leerde, artilleriemagazijn, boterhuis en vergader-locatie voor de Schutterij tot aan muziekschool en hoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten in 1945. Voordat de huidige eigenaar Louwrens Dijkstra het pand in 2011 kocht van de gemeente, had het gebouw dus al vele functies gehad. Aan het eind van de vorige eeuw, was de VVV en een publieksloket van de gemeentepolitie  er gevestigd, die hun sporen hebben nagelaten. "Het pand was uitgewoond en beschadigd en alle techniek was verouderd en gammel. Een kostbare en langdurige renovatie en restauratie waren nodig om het pand technisch weer modern en duurzaam  te maken en tegelijk de uitstraling terug te geven die past bij de historische maatschappelijke en culturele betekenis van het rijksmonument," aldus Dijkstra, die wegens gezondheidsredenen van het pand af wil. 

Maatschappelijke functie

Wethouder Van Vugt (vastgoed, onderwijs): "Ik ben erg blij dat we met deze aankoop de maatschappelijke functie van dit prominente gebouw in onze stad kunnen behouden en er kennis en onderwijsactiviteiten kunnen huisvesten die van groot belang zijn voor Gouda."
Wethouder Klijmij (bodemdaling) vult aan: “Het huis van de buren komt maar één keer te koop. Het is een unieke locatie om de activiteiten van het Nationaal Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in samenhang met onderwijsaanbod van Campus Gouda onder te brengen.”

Alle hens aan dek voor opening 1 september

Kenniscentrum

Arti Legi wordt de nieuwe locatie van het nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. Dat is goed nieuws voor Gouda. Bodemdaling en funderingsproblemen zijn in Gouda immers aan de orde van de dag. Met het Kenniscentrum is deze broodnodige kennis dichtbij huis; daar plukken de inwoners en ondernemers van Gouda straks de vruchten van. Het kenniscentrum sluit ook aan op de ambitie van de gemeente en de regio Midden-Holland om het onderwijs en bedrijfsleven beter met elkaar te verbinden door middel van Campus Gouda. Het Living Lab Bodem & Technologie van Campus Gouda zet in op innovaties en proeftuinen rondom bodem en technologie. Campus Gouda gaat hbo-onderwijsactiviteiten organiseren in het Arti Legi gebouw.

Goede uitstraling

Arti Legi heeft van binnen en buiten de uitstraling die past bij een kenniscentrum. Ook is de bereikbaarheid optimaal. En Erasmus ging op deze plek naar de Latijnse school, dat is een mooi verleden voor een instelling waar kennis delen centraal staat. Met de ontwikkelaar van de voormalig beoogde locatie, de Gouwekerk, is in goed overleg besloten dat dit pand een andere invulling gaat krijgen.

Opening

Op dit moment wordt er met alle partners hard gewerkt om de opening op 1 september mogelijk te maken. In het Kenniscentrum komt onder andere een tentoonstelling rondom het thema bodemdaling en er komen loketten waar je terecht kunt met vragen over funderingsproblematiek.
Daarnaast worden er workshops gegeven en zijn er presentaties rondom het thema bodemdaling. Ook wordt er lesgegeven en zijn er werkplekken aanwezig. Arti Legi wordt hiermee een multifunctioneel gebouw. Het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen is een initiatief van een groep nationaal werkende organisaties die het centrum zien als krachtig instrument voor de ontsluiting van kennis op het gebied van bodemdaling en funderingsproblemen in zowel de bebouwde omgeving als in het landelijk gebied.

Mondiaal probleem

De realisatie van het nieuwe Kenniscentrum is urgent. De bodem daalt in Nederland harder dan de zeespiegel stijgt. Dat veroorzaakt in toenemende mate problemen in het landelijk en in het stedelijk gebied. Om deze problemen het hoofd te bieden moet iedereen die er mee te maken krijgt laagdrempelig toegang krijgen tot kennis en tot de beste oplossingen. Dat wordt de rol van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen.
Bodemdaling is niet een lokaal of nationaal maar een mondiaal probleem. Daarom wil Gouda dit landelijk op de kaart zetten. Heel de wereld heeft wat aan onze kennis en innovaties op dit vlak.

Wie werken er samen?

In het Kenniscentrum werken Platform Slappe Bodem, het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling, de Coalitie Stevige Steden, het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek, Deltares, TU-Delft, TNO, de Universiteit Utrecht, Wageningen University and Research, Campus Gouda en het Regiodeal Bodemdaling Groene Hart, nauw samen.

q  www.bodemdalingdebaas.nl