Oekraïense vluchtelingen naar Gouda

gouda • Gouda gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in de voormalige Blokker-locatie aan de Antwerpseweg 2. Dit gebouw staat leeg en wordt per direct klaargemaakt voor de opvang van mensen die vanuit hun land naar Nederland zijn gevlucht. Dat meldt de gemeente Gouda in een bericht aan de pers.

Het gaat in eerste instantie om een groep van ongeveer negentig Oekraïense mensen. Afhankelijk van de ontwikkelingen zal Gouda in de nabije toekomst mogelijk meer vluchtelingen opvangen dan waarvoor nu een eerste voorbereiding wordt gestart.

'Gouda opent haar armen'

Burgemeester Pieter Verhoeve ziet met genoegen hoe Gouda in de bres spring voor de vluchtelingen uit Oekraïne: "Gouda opent haar armen en deuren voor Oekraïense vluchtelingen op zoek naar veiligheid. Indrukwekkend dat dit zo snel op deze manier door veel partijen mogelijk is gemaakt. Gouwenaars voelen zich verbonden met Oekraïne en de Oekraïners. De bereidheid om te helpen laat zien dat Gouda een gastvrije stad is.”

Opvang in Nederland

Nu de oorlog in Oekraïne steeds langer duurt en het geweld, ook tegen burgerdoelen, aanhoudt, zijn steeds meer  Oekraïners op de vlucht en zoeken een veilige plek in Europa, waaronder in Nederland. Het kabinet verwacht dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland snel fors zal toenemen. Er worden getallen genoemd van meer dan twee miljoen mensen die nu op de vlucht zijn, en dat er de komende weken en maanden vermoedelijk eenzelfde aantal bijkomt. Dit heeft ook gevolgen voor Nederland en de Nederlandse gemeenten. De Veiligheidsregio’s hebben de opdracht van het kabinet gekregen om in de komende periode in totaal 50.000 opvangplekken beschikbaar te maken. De Veiligheidsregio Hollands Midden, waar Gouda onderdeel van is, neemt 2000 opvangplekken voor haar rekening.

Blokker-locatie

De Blokker-locatie aan de Antwerpseweg staat leeg en is in ieder geval beschikbaar tot voorjaar 2023. Daarna worden op deze locatie 650 nieuwbouwwoningen gebouwd. De gemeente Gouda heeft onder andere in Gouda-Onderneemt een bondgenoot in de zoektocht naar goede opvangplekken, zoals het  leegstaande kantoorpand op de Blokkerlocatie. "Op dit moment worden met de toenemende vluchtelingenstroom snelle en creatieve oplossingen gevraagd. Leegstaande kantoren benutten is een goede optie om in deze tijdelijke huisvesting te voorzien. Het past in deze prima binnen bestemmingsplan en/of de kaders van de vastgestelde Bedrijventerreinenvisie 2021-2030," aldus voorzitter Nico Voogd van Gouda-Onderneemt.

Aankomst vluchtelingen

De verwachting is dat de eerste Oekraïense vluchtelingen binnen een tot twee weken naar Gouda zullen komen. Als de situatie in het oorlogsgebied nog ernstiger wordt, kan dit zelfs nog iets eerder zijn. "Op dit moment zetten we alles op alles om het pand zo snel mogelijk klaar te maken", aldus de gemeente Gouda. De gemeente begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda.