Eefke, Maartje en Arie Jan praten bij over de schoonmaakactie.
Eefke, Maartje en Arie Jan praten bij over de schoonmaakactie. Foto: Marianka Peters

Doe mee met Gouda Schoon en win taart

gouda • In de serie 'Bankhangen met Peters' kreeg ik Arie Jan van de Wetering (Gouda Bruist), Maartje van der Veen (gemeente Gouda) en Eefke Veheul (Brede school) op de bank. Ze vertelden enthousiast over de landelijke opschoondag, die dit jaar in Gouda een heel speciaal tintje krijgt.

Op 19 maart doet Gouda mee met de Landelijke Opschoondag. Op die dag ruimen we met elkaar zoveel mogelijk zwerfafval op zodat de stad op haar 750e verjaardag helemaal spic en span is. Iedere Gouwenaar kan een opschoonactie organiseren door een actie aan te maken via Gouda750.nl. Je krijgt dan een grote Schoonmaaktas met grijpers, vuilniszakken, handschoenen en natuurlijk een pak Goudse Stroopwafels.

Jaarlijks telt Gouda zo'n 40 initiatieven. "Maar dit jaar hopen we op het dubbele aantal aanmeldingen. Er zijn nu al 18 acties binnen. Dat komt ook door de extra acties rond social media," aldus Eefke. "De leukste actie met de mooiste berichten op de social media (#GoudaSchoon) verdient een lekkere taart."

Nieuw dit jaar is dat de schoolklassen afzonderlijk van elkaar zich kunnen aanmelden. "Er zijn inmiddels zo'n 20 klassen aangemeld. Daardoor kun je er een soort challenge van maken, wie het meeste afval heeft opgehaald." De actie is dit jaar uniek te noemen, doordat er een brede samenwerking is ontstaan. De schoonmaakactie op 19 maart is een Goudse samenwerking tussen de gemeente Gouda, Cyclus B.V., Programmateam Gouda750, de Brede School, Gouda Bruist, Woonpartners MiddenHolland, Mozaïek Wonen en Kwadraad. Samen slaan ze de handen ineen met de landelijke organisatie van Nederland Schoon. de Gouda750 schoonmaaktassen zijn twee weken voor de actie af te halen op adressen in allewijken van de stad. Pak je eigen buurt aan, je straat, je eigen plein of plantsoen. Weg met dezwervende mondkapjes, blikjes, flesjes en andere troep. En niet te vergeten de mooiste berichten op social media (#GoudaSchoon) waar een taart mee te winnen is. In 2022 vieren we dat het 750 jaar geleden is dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Een feest, leunend op de historie maar gericht op de toekomst. Gouda750 is voor iedereen, jong en oud, groot en klein, Gouwenaar en bezoeker. Gouda750 inspireert inwoners, bedrijven en instellingen om de stad met zijn allen nóg een stukje mooier en leuker te maken.

Marianka Peters