Mediation Turfmarktkerk na 16 maart

gouda • De nieuwe partij Gouda Vitaal betreurt het dat het college voor de verkiezingen geen verantwoording wil afleggen over de totstandkoming van de mediation vaststellingsovereenkomst inzake de Turfmarktkerk, die de gemeente bijna 60 euro per huishouden kost.

'Het college handelt niet alleen in strijd met de gemeentewet door te weigeren de gemeenteraad te informeren', vindt Gouda Vitaal, 'maar neemt ook de controlerende taak van de gemeenteraad niet serieus. Gouda Vitaal heeft bij het debat in januari hierover al aangegeven dat een eerdere uitspraak van de Raad van State aangeeft dat het college zich niet mag verschuilen achter de geheimhoudingsclausule in de mediation overeenkomst en alsnog inzicht moet geven in de vraag waarom dit de gemeente 2 miljoen euro moet kosten; het gaat immers om gemeenschapsgeld en dan vraagt het om openheid'. 

Het college weigerde volgens Gouda Vitaal inzicht te geven in hoe de voor de gemeente dure overeenkomst tot stand was gekomen 'De coalitiefracties D’66, Christen-Unie, PVDA, CDA en Groen Links steunden het college bij het debat en gaven aan de geheimhouding te willen volgen en geen behoefte te hebben aan transparantie hierover.'

Voor Gouda Vitaal was het hiermee niet afgedaan. Er zijn vragen gesteld aan het college om duidelijkheid te krijgen over de reden waarom het college zich niet wil houden aan deze uitspraak van de Raad van State. Daarnaast is vanuit Gouda Vitaal een formeel verzoek ingediend tot openbaarheid.