Gemeente: gratis damesverzorging

gouda • De gemeente gaat gratis verzorgingsproducten aanbieden op een aantal uitgiftepunten in de stad. Het betreft een proef waar de gemeente eenmalig een bedrag voor heeft vrijgemaakt.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 1 op de 9 vrouwen wel eens te weinig geld heeft voor menstruatieproducten en dat dit leidt tot schaamte, afwezigheid op school en werk en mogelijk ook gezondheidsschade. Meer algemeen blijkt dat financieel kwetsbare inwoners soms moeite hebben om basale verzorgingsproducten aan te schaffen. Het college start daarom een proef door uitgiftekasten te plaatsen op verschillende plekken in de stad.

Laagdrempelig

Er is veel schaamte over armoede en als dit gevolgen heeft voor persoonlijke verzorging al helemaal. Om die reden wil het college op een laagdrempelige manier iets bijdragen. Wethouder Tetteroo is blij met de proef. "Iedere inwoner zou over deze producten moeten kunnen beschikken, zodat zij ook goed kunnen meedoen in onze samenleving. Dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

De kasten zijn door Promen gemaakt en geplaatst. Ze verzorgen ook de bevoorrading. Frank Rossel namens Promen: "We dragen graag bij aan deze proef. Het zou mooi zijn als de gevolgen van armoede kunnen worden verminderd.”

De eerste kast staat in het Nelson Mandela Centrum. Binnenkort volgen buurtcentra De Walvis en Van Noord, de Chocoladefabriek en het Huis van de Stad.