Leden van de Kritiese Siroopwafel.
Leden van de Kritiese Siroopwafel. Foto: pr

De Kritiese Siroopwafel herleeft

gouda • Uit het geschiedenisboek met 750 jaar Goudse verhalen is een parel gerold! Namelijk een eenakter over de Kritiese Siroopwafel.

Het was een actiegroep in de jaren 70 die zich op unieke wijze inzette voor een leefbaarder binnenstad. De jaren 70 worden vaak omschreven als vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Een beetje meer bloot moest kunnen, op feestjes stonden de sigaretten op tafel en zelfs de mannelijke nieuwslezer had lang haar. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van de jaren 70. Haaks daarop staan de verhalen over de conservatieve en verzuilde Goudse samenleving destijds, waar het beleid van de stad werd gemaakt vanuit de gedachte dat economische groei het hoogste goed was.

"De Kritiese Siroopwafel heeft echt een verschil gemaakt en vandaag de dag zijn de resultaten van hun inzet en idealisme nog altijd zichtbaar. Hoog tijd om dit sprookje uit de jaren 70 opnieuw in het licht te zetten", aldus Suzanne Glasbergen, schrijver van de eenakter. Groter groeiende verschillen tussen links en rechts, onverwoestbaar idealisme en een steeds breder gedragen behoefte aan gemeenschapszin. Een herinnering uit de jaren 70 maar anno 2022 weer helemaal actueel.

De Kritiese Siroopwafel speelt op 16 april om 15.00 uur en om 20.00 uur in de So What aan de Vest 30 in Gouda.