Brahim de Jong, lijsttrekker Gouda Bewust.
Brahim de Jong, lijsttrekker Gouda Bewust. Foto: Marianka Peters

BSGR op de schop en meer
jongeren naar de stembus

gouda • "Mijn naam is Brahim de Jong. 29 jaar, half Nederlands, half Marokkaans. Ik ben jurist, gespecialiseerd in Belastingrecht. Samen met een goede vriend Faissal El Mahi ben ik Gouda Bewust gestart. Gouda Bewust is er voor zowel het brede Goudse publiek als voor een zeer specifieke doelgroep, bijvoorbeeld ondernemers."

We willen de kiezer bewuster maken aan de hand van een vijftal speerpunten. Eén van die speerpunten is het hele belastingstelsel, op dit moment onderdeel van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR), op de schop gooien. Vanuit mijn beroep als rechtsbijstandverlener heb ik regelmatig met deze dienst te maken, onder meer als het om WOZ-beschikkingen gaat. Maar ook de parkeerbonnen gaan via de BSGR. Het klantcontact is zeer slecht, getuige ook de reviews op Google, en ze werpen zoveel drempels op, waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om bezwaar in te dienen. Ze maken het de mensen hartstikke moeilijk in zo'n bezwaarprocedure en staan niet voor de burger. En dan denk ik van ja, dan is het ook niet zinvol om miljoenen euro’s te betalen aan die organisatie om voor ons de lokale belastingen te 'regelen’.

Rechtszekerheid

Als punt 2 willen wij minder regeldruk voor ondernemers, die al twee moeilijke jaren achter de rug hebben vanwege corona. De Algemene plaatselijke verordening is vorig jaar helemaal aangepast en er zijn enorm veel regels bijgekomen voor ondernemers. Nu is dat op zich geen probleem, want dan kan de gemeente natuurlijk wel toezicht houden op bepaalde ondernemingen. Het probleem zit ‘m er alleen in dat de gemeente niet in staat is gebleken om vergunningaanvragen tijdig af te doen. Dat gaat ten koste van de rechtszekerheid. Gouda Bewust wil de rechtszekerheid voor de Goudse ondernemer terugbrengen."

Waar staan jullie nog meer voor?
"Onze partij wil zich inzetten tegen discriminatie, en - waar nodig - een betere bescherming van gebedshuizen. Juist in deze periode merken we dat veiligheid een groot goed is. Veiligheid is soms hard nodig en geen overbodige luxe. Omdat we zelf ook nog jong zijn, kunnen we ook de jongeren optimaal vertegenwoordigen in de gemeenteraad. We gaan de partij de komende jaren uitbouwen en we hopen over vier jaar onderdeel uit te maken van het bestuur.

Onze eerste prioriteit is de jongeren naar de stembus te krijgen. Wij zijn niet bang voor een uitdaging en zolang de energie er is en zolang het vertrouwen er is, hopen we twee zetels binnen te halen. In de komende raadsperiode zullen we eerst moeten uitzoeken hoe de hazen lopen binnen de Goudse politiek, zodat we over vier jaar een volwaardige partij op poten kunnen zetten."
Waarom een eigen partij?
"We willen onze eigen koers varen. Wij denken dat optimaal te kunnen bereiken met een eigen lokale partij. Iets wat, gezien onze leeftijd en achtergrond, uniek is in Gouda. Overigens was de oprichting van de partij niet ingewikkeld; slechts één belletje naar de notaris. De Gouwenaars, vooral de jongeren, naar de stembus krijgen is een stuk lastiger. Maar we gaan er gewoon met volle overtuiging voor."


Marianka Peters