Corina Kerkmans, lijsttrekker Partij voor de Dieren.
Corina Kerkmans, lijsttrekker Partij voor de Dieren. Foto: Jan van den Berg

'Een Goudse samenleving die dierenwelzijn ziet als winst'

Verbeter de wereld, begin in Gouda. Waar wil je zelf beginnen?
“Ik zou willen dat we met elkaar meer gaan kijken naar welzijn dan naar welvaart. Nu is veel te vaak financiële groei het hoogste doel, met alle gevolgen van dien. Werknemers worden uitgeknepen, teveel mensen leven in armoede en de natuur staat onder druk. Natuurlijk vinden veel van deze ontwikkelingen op grotere schaal plaats, maar ook in Gouda kunnen we al veel verbeteren.”

Heb je daar een voorbeeld van?
“We hebben in Gouda wat fabrieken, zoals Carmeuse en Gouda Refractories. Er zijn plannen om die aan te sluiten op het warmtenetwerk, maar maak dan meteen hardere afspraken over hun inspanningen om minder CO2 uit te stoten. De grote vervuilers zijn vaak niet de burgers, maar de bedrijven, terwijl de burgers de rekening betalen. Maar ook geloven we dat de lokale economie moet veranderen.”

Op welke manier?
'"We willen veel meer gebruik maken van lokale producten, door lokale samenwerking. We zouden bijvoorbeeld heel graag een plantaardige Goudse kaas laten ontwikkelen, samen met lokale ondernemers en onderwijsinstellingen. We zijn de kaashoofdstad van de wereld, hoe mooi zou het zijn als we ook voorop lopen in de plantaardige versie ervan? Dit kan met grondstoffen uit de omgeving en heeft grote impact op dierenwelzijn, CO2-uitstoot en bodemdaling. Zo willen we werken aan een toekomstbestendige stad.”

Hoe ziet die stad er uit?
''Het zou een stad zijn met veel groen. Dit kan door kritisch te kijken naar parkeerplekken. Waar auto’s staan kunnen geen kinderen spelen, waar tegels liggen kunnen geen planten groeien. We zouden de binnenstad daarom autovrij willen maken. We willen ook de bestaande ruimte slimmer benutten. Leegstaande kantoorpanden tot woning maken, zo nodig de hoogte in met bouwen. Maar wel altijd duurzaam en natuur-inclusief, dus met nesten voor vogels, vleermuizen en groen.

Stellen jullie het belang van dieren bij alles voorop?
“We zien dieren als volwaardige medebewoners van de stad. Daarom bekijken we alle thema’s die er spelen in de stad vanuit mensen, dieren en de natuur. We hebben daarom over al deze onderwerpen een duidelijke visie, waarbij we steeds rekening houden met de natuur, de dieren en met elkaar.”

Op welke manier kan de gemeente beter rekening houden met de Gouwenaars?
“Burgers worden te weinig betrokken bij belangrijke vraagstukken. Daarom pleiten wij voor een burgerraad, waarin we Gouwenaars vragen hoe zij aankijken tegen deze vraagstukken. Zo’n burgerraad zou door loting tot stand moeten komen, zodat je echt een afspiegeling van Gouda krijgt; van jong tot oud en van arm tot rijk. Daar krijg je wijze besluiten van. We willen ook een lokale ombudsfunctie. We zien dat juist de kwetsbare mensen het meest getroffen worden door alle hedendaagse ontwikkelingen. Zij moeten ergens terecht kunnen.”

Welke andere zaken wil je op de agenda zetten?
“We vinden het belangrijk dat er aandacht komt voor genderexpressie, iedereen moet zichzelf kunnen zijn in Gouda. Daarnaast willen we de cultuursector ondersteunen, vooral de kleine instellingen, amateurkunst en de makers. En we willen de privacy van Gouwenaars beter beschermen. Dus geen camera’s met gezichtsherkenning of allerlei algoritmes loslaten op inwoners, zoals pas in Korte Akkeren gebeurde.”

Tot slot, waar ben je het meest trots op als je kijkt naar de afgelopen jaren?
"Dat Gouda het gebruik van dieren nu ontmoedigt bij evenementen. Dieren zijn er niet voor ons vermaak. Daarnaast hebben we de inwoners van het Gloriantplantsoen geholpen hun plannen en bomen te behouden. De gemeente was volledig over hen heen gewalst. En de extra middelen voor het ondernemersinitiatief ‘Duurzaamheidsplatform'. Maar Gouda blijft nog enorm achter op veel vlakken zoals biodiversiteit. Er is nog veel werk te verzetten dus."


Remco van Gastel