Evert Bobeldijk, lijsttrekker D66 Gouda.
Evert Bobeldijk, lijsttrekker D66 Gouda. Foto; Marianka Peters:

'We gaan voor groene en autoluwe binnenstad en natuurlijk de fietsbrug over het Gouwekanaal'

Wat staat er bovenaan jullie wensenlijstje richting 16 maart?
"De fietsbrug over het Gouwekanaal naar Westergouwe moet toch wel gestalte krijgen. Vier jaar geleden was dit nog ondenkbaar, maar nu zeggen steeds meer partijen dat het een goed idee is. En ook de provincie lijkt inmiddels aan onze kant te staan, dus zo langzamerhand begint het wel door te dringen dat het nodig is. Het vijfde dorp in de gemeente Zuidplas komt eraan. Die mensen gaan ook gebruik maken van Goudse voorzieningen, dus die verbinding is echt nodig. Verder kijken we reikhalzend uit naar een groene en autoluwe binnenstad. We moeten proberen het aantal verkeersbewegingen van vrachtwagens, die de binnenstad in willen, te verminderen."

Wat is volgens jullie de oplossing?
"Als we een centraal distributiecentrum met kleinere, schone auto's voor elkaar weten te krijgen in de komende vier jaar, dan zit ik hier aan het eind van die periode met een hele brede glimlach."
D66 belooft Gouda een gouden toekomst. Wat houdt dat in?
"Er moet vooral gebouwd worden, natuurlijk in Westergouwe, maar ook op plekken in de stad waar nog ruimte is. Op de Van Loonlocatie en aan de Spoorzone, maar wat ons betreft niet zomaar op bedrijventerreinen als de Goudse Poort, we willen wel verbinding tussen de woongebieden houden. Ik zie op dit moment vooral mensen die moeite hebben met het vinden van een huurwoning of een betaalbare koopwoning, daar moeten we vol voor aan de bak."

Op hoeveel zetels rekenen jullie? 
"Laat ik voorop stellen dat ik supertrots ben op de mensen in ons team, die stuk voor stuk zo de raad in kunnen. We hopen een beetje op 6 zetels en daar heb ik een verklaring voor. Vlak voor de vorige verkiezingen stonden we in de landelijke peilingen op 13. Nu staan we in de peilingen op 20 zetels. Omgerekend kom je dus van de huidige vier op zes zetels, maar daar is natuurlijk geen peil op te trekken. We voelen ons echt een lokale partij, we delen natuurlijk het gedachtegoed van de landelijke D66, maar we hebben onze lokale problemen, onze lokale mensen en schrijven ons eigen programma. Het veiligheidsgevoel in Gouda is verbeterd, waar we vooral nog op moeten inzetten is op ondermijning en zware criminaliteit. Daar zitten de echte risico's. Overlast van coffeeshops is er vooral door klanten die per auto inkopen komen doen bij de coffeeshops in de binnenstad. Misschien is het wel een idee om een coffeeshop op een industrieterrein toe te laten, daarmee voorkom je verkeers- en parkeeroverlast in de binnenstad."

Marianka Peters