Harold Hooglander, lijsttrekker SGP
Harold Hooglander, lijsttrekker SGP Foto: Jan van den Berg

'Opkomen voor de zwakkeren, maar zelfredzaamheid is uitgangspunt'


Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen van de komende periode?
'We hebben met meerdere uitdagingen te maken. Deels zijn dit landelijke thema’s, zoals het tekort aan woningen en het energievraagstuk. Maar er spelen ook Goudse thema’s; de veiligheid en de hoge woonlasten met name.”

Hoe willen jullie die woonlasten verlagen?
Vorig jaar is de OZB met 13,5% omhoog gegaan, dat vonden wij niet nodig. Door kritisch te kijken naar de taken van de overheid, zijn de uitgaven goed terug te dringen.

Kijk maar de subsidies, de schouwburg krijgt nu ruim 1 miljoen euro per jaar. We vinden dat je een onderscheid moet maken tussen vermaak en educatie. Is het voor je eigen vermaak, zoals schouwburg en bioscoop, dan zou de gemeente dat niet hoeven te betalen. Maar instellingen die bijdragen aan educatie, zoals bibliotheken en musea, willen we juist wel steunen.”

Welke taken zou de gemeente nog meer op zich moeten nemen?
“De gemeente moet zorgen dat het veilig is, dat er een goede infrastructuur ligt en dat er goed wordt bestuurd. Verder willen we zoveel mogelijk verantwoordelijkheid bij de burgers zelf leggen. En dat kan ook. Dat zagen we bijvoorbeeld toen de kinderboerderij haar subsidie dreigde te verliezen. Er kwam een enorme power uit de samenleving om ze te helpen. Die kracht willen we meer gaan aanboren. Subsidies maken lui.”

Soms is die steun van de gemeente wel nodig?
“Jazeker, SGP wil daarom ook opkomen voor zwakkeren. Maar ons uitgangspunt is daarbij wel de zelfredzaamheid van de mensen.  Zo willen we dat mensen in de bijstand actiever worden ingezet om een tegenprestatie te leveren. Niet om mensen te plagen, maar om ze klaar te stomen voor het arbeidsproces. Juist door ze ritme en structuur te bieden.”

Speelt de gemeente ook een rol bij het woningentekort?
“Ja, we kunnen komende jaren nog bouwen in de Westergouwe en het is aan ons om te bepalen welke keuzes we maken. Wij vinden dat er te weinig aandacht is voor bereikbare koopwoningen. Het is onbetaalbaar geworden, vooral ook voor jongeren. Het risico bestaat dat we jonge docenten, politie-agenten en al die andere belangrijke krachten voor de stad kwijtraken. Door juist bereikbare koopwoningen te bouwen, komt er een alternatief voor mensen in de sociale huurwoningen en komen die woningen weer vrij.”

Je noemde veiligheid ook een Gouds thema. Waarom?
“Op dit vlak moet er wat ons betreft een tandje bij. De woninginbraken zijn fors gedaald, maar de drugscriminaliteit en ondermijning moeten hard bestreden worden. We willen de coffeeshops sluiten. In de stad wil de SGP ook meer investeren in cameratoezicht en in BOA’s.”

In jullie programma wordt ook uitgebreid ingegaan op verkeersveiligheid.
"Ja, dat is ons een doorn in het oog. Met name voor fietsers zijn er veel onveilige kruispunten, zoals de Koningin Wilhelminaweg en het Plesmanplein, voorbij de Spoortunnel.Oplossingen zijn simpel en hoeven niet duur te zijn, maar dan moeten we er wel werk van maken.”
Het christelijke geloof is sterk bepalend voor jullie programma. Hoe vertaal je dit naar lokale politiek?
"We denken dat de Bijbelse waarden en normen goed zijn voor alle mensen. De zondagsrust vinden we daarom belangrijk en we zijn dan ook niet voor koopzondagen. Ook vinden we rentmeesterschap voor de natuur en zorg voor de zwakkeren belangrijk.
Naast gereformeerd, zijn we ook een staatkundige partij. Daar staat de letter 'S' voor. We vinden dat de overheid betrouwbaar moet zijn. Het huidige college heeft te vaak besluiten genomen waardoor mensen genoodzaakt werden om naar de rechter te gaan. Voorbeelden zijn Turfmarktkerk, Van Loonlocatie en geluidshinder GoudAsfalt. In al deze gevallen heeft het college de rechtszaken verloren. Hierdoor ontstaat steeds meer het beeld van een overheid die tegen haar eigen burgers procedeert. Dat is heel schadelijk voor het vertrouwen en dat moet echt anders! De SGP wil dat deze bestuurscultuur verandert. Aan politieke spelletjes doen we niet mee."

Remco van Gastel