GroenLinks lijsttrekker Rolf van der Mije.
GroenLinks lijsttrekker Rolf van der Mije. Foto: Marianka Peters

'Groenere wijken, groene energie, maar we moeten het allemaal wel betaalbaar houden'

Wat is de grootste uitdaging voor de toekomst? 
"Dat we op zo’n beperkte ruimte zulke grote doelen moeten bereiken in onze stad. Zo hebben we meer betaalbare woningen nodig, maar is het ook belangrijk dat er meer groen komt in de stad. We moeten de stad gaan verduurzamen, hebben dus groene energie nodig, maar willen niet dat mensen hierdoor in energie-armoede raken. We zien het als dé uitdaging om al die facetten bij elkaar te krijgen."

Hoe zien jullie dat voor je?
"We willen vooral werken aan sociale woningbouw, zodat er goedkope huurwoningen komen. Dat moeten volwaardige alternatieven worden voor koopwoningen, waardoor de woningmarkt weer op gang komt. Deze woningen zijn voor starters, voor ouderen en voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, zoals plekken voor beschermd wonen. En omdat we niet het groen kwijt willen, moeten we slim kijken waar we de hoogte in kunnen, zoals bij de Spoorzone."
Hoe hoop je dat Gouda er over 4 jaar uitziet?
"Als een stad waar veel ruimte is voor wandelaars en fietsers. Bijvoorbeeld met een autoluwe binnenstad. Vrijgekomen parkeerplekken kunnen we dan inruilen voor meer groen, waarbij we natuurlijk wel oplossingen bieden voor inwoners die de auto bij huis nodig hebben. In alle andere wijken willen we ook meer groen. Dat geldt ook voor een schone lucht en schone straten. Al dat zwerfafval in de straten is erg vervelend. We willen dat verbeteren door een betere inrichting en service. En de mensen die willens en wetens de stad vervuilen willen we hard aanpakken.'

Jullie programma heet ‘Kiezen en delen’. Wat valt er te kiezen?
"Wij kiezen ervoor om te delen, dat is erg belangrijk: onze welvaart delen we als stad met mensen die iedere maand moeite hebben om rond te komen. Mensen die een uitkering ontvangen, willen we ondersteunen in plaats van afknijpen. We willen ze helpen de eigen regie terug te krijgen."
Raakt de energietransitie juist deze groep mensen in de portemonnee?
"We vinden klimaatdoelen belangrijk en willen de Gouwenaars daarbij helpen zonder dat hun lasten hierdoor worden verhoogd. Dat is ons afgelopen jaren ook gelukt. Erg belangrijk dat dit juist niet de mensen treft met weinig geld."
Wat hebben jullie bereikt?
We hebben een groenfonds opgezet waardoor groen kan worden toegevoegd aan de stad, zoals op de Houtmansgracht is gebeurd. Maar ook op andere plekken komt meer groen, al zijn we er nog lang niet, natuurlijk."

Marianka Peters