Rogier Tetteroo
Rogier Tetteroo Foto:

Een woning is geen verdienmodel


Duizenden Gouwenaars zoeken een betaalbare woning. Jongeren, startende gezinnen, mensen die een stap willen maken en senioren die hun eengezinswoning willen achterlaten en naar een kleinere woning zoeken.

De PvdA vindt dat de gemeente daarbij een bepalende rol moet spelen. Niet alleen locaties aandragen en afspraken maken over wat er wordt gebouwd, maar ook afspraken en regels maken over de huren en de prijzen. Ervoor zorgen dat er niet met woningen wordt gespeculeerd. Wonen is geen 'markt', het is een 'recht'. 

Om die reden bouwen we in Westergouwe, de Spoorzone en andere plekken appartementen en eengezinswoningen en reguleren we deze woningen. We gaan uit van 33 procent sociale huur en 20 procent middeldure huur en betaalbare koop. 

Plannen voor nog eens vele honderden woningen zijn al goedgekeurd. 

Voor jongeren bieden we kamerbewoning en zelfstandige woningen, zoals 1- en 2-kamer appartementen, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij station (150 meter) en centrum. 

Voor senioren is er een Knarrenhof. Een tweede Knarrenhof wordt ontworpen in Westergouwe. 2- en 3-kamer appartementen zijn erg gewild bij senioren. We willen die nieuwbouw zoveel mogelijk in de eigen wijk; zo kan men verhuizen en toch in de eigen vertrouwde buurt blijven wonen.

Voor (jonge) gezinnen eengezinswoningen en grotere appartementen. Bij alles zorgen we ook voor voldoende groen, voor het klimaat en de leefbaarheid. 

Met de woningcorporaties maken we goede afspraken. Dit doen we ook met de bouwers van middel-dure huur. Voor betaalbare koop maken we afspraken over de aanschafprijs en de doorverkoopmogelijkheden. 

De betaalbare koopwoningen mogen niet door grote spelers worden opgekocht, maar blijven voor onze inwoners. 

Een woning is bestemd voor 'huishoudens', niet voor groepen die geen huishouden vormen. 

Nieuwbouwwoningen moeten door de koper zelf worden bewoond. 

Zo zijn de Goudse woningen om in te wonen en geen 'verdienmodel'. 

Rogier Tetteroo

Wethouder PvdA Gouda