Rogier Tetteroo, lijsttrekker PvdA Gouda.
Rogier Tetteroo, lijsttrekker PvdA Gouda. Foto: Marianka Peters

'De PvdA staat voor een sociale stad, waarin mensen elkaar ontmoeten'

Wat zijn de grootste thema’s tot 2026?
"De woningnood en het armoedebeleid. Iedereen praat erover, maar er moet iets gebeuren. De gemeente moet haar invloed gebruiken. We zijn een fonds Versnelling Woningbouw gestart. Met die paar miljoen euro konden we bouwprojecten vlot trekken, zodat er echt woningen bijkwamen."

Wat zien we daarvan in de stad?
"Veel. Het doel was: bouw 200 extra sociale huurwoningen en 200 extra midden-huur woningen. Dat is een veelvoud geworden en daar moeten we mee doorgaan. Ik ben trots op het stempel dat de PvdA heeft kunnen drukken. Bij de vele projecten waar nu hijskranen staan, hebben we sociale huur, midden-huur en betaalbare koop kunnen toevoegen. Bij de Spoorstraat, de Winterdijk, in Westergouwe, achter de Jozef-locatie."

Hoe wil PvdA hier vervolg aan geven?
"De woningbouwlocaties niet zomaar verkopen aan de hoogste bieder. We willen om tafel met projectontwikkelaars, invloed uitoefenen, zodat er voldoende sociale huur en betaalbare koop wordt gebouwd.”

Je tweede uitdaging, het armoedebeleid...
“We doen al goede dingen, maar het verschil tussen arm en rijk groeit. De inflatie en energieprijzen zijn een probleem. Simpel: armoede is geen gebrek aan karakter, maar aan geld. We willen dat alle Gouwenaars met minder dan 130 procent van het sociaal minimum in aanmerking komen voor gemeentelijke armoedevoorzieningen."

Wat betekent dit?
"Dat ze gratis gebruik kunnen maken van sport- en cultuurvoorzieningen, tegen lage tarieven naar huiswerkbegeleiding en bijles kunnen. Voor kinderen is er een jeugdtegoed van 150 euro per jaar. Goudse kinderen moeten niet in armoede opgroeien en achterblijven op school omdat er thuis geen geld is voor huiswerkbegeleiding en bijles. Met goed onderwijs help je ze voor de rest van hun leven."

Raakt het armoedebeleid alleen de gezinnen?
"Zeker niet. We willen ook graag chronisch zieken en gehandicapten een extra voorziening geven, naast wat ze nu ontvangen. En we willen nog meer en nog eerder hulp gaan bieden aan Gouwenaars met schulden."

Leidt de verduurzaming tot extra lasten?
"Hier zijn we alert op, mensen moeten hun huur kunnen betalen. Een betaalbare woning is heilig, al kan het hand in hand gaan met verduurzaming. We moeten nuchtere beslissingen nemen en zo nodig investeren."

Waar ben je trots op uit de afgelopen periode?
"De woningbouw, maar ook de experimenten binnen de Bijstandswet. Zo is de sociale coöperatie Een Nieuwe Kans gestart. Daarin willen we mensen die in de bijstand zitten, weer laten meedraaien, zelfs parttime te ondernemen."

Ben ik nog wat vergeten te vragen?
"De PvdA is er voor iedereen. Waar je wieg ook heeft gestaan, ongeacht je levensovertuiging of seksuele gerichtheid. We willen een proef starten met anoniem solliciteren; discriminatie is onacceptabel. De PvdA staat voor een inclusieve samenleving, waar mensen elkaar blijven ontmoeten. Een sociale stad dus."


Marianka Peters