Martin de Jong
Martin de Jong Foto:

Bouwen en bewaren

Eén van de eerste opdrachten uit de bijbel aan de mens is om de aarde te bebouwen en te bewaren. Deze opdracht is nog steeds, en zeker in Gouda, uiterst actueel. Gouda is al dichtbebouwd, maar zeker op de zogenaamde 'inbreidingslocaties' zijn er nog mogelijkheden om huizen te bouwen. Door bedrijven te helpen zich te verplaatsen naar de randen van de stad ontstaat er ook ruimte voor woningbouw. En de SGP wil dan zoveel mogelijk betaalbare koopwoningen bouwen. De woonlasten zijn tegenwoordig vergelijkbaar met een sociale huurwoning, waardoor het bouwen van betaalbare koopwoningen zowel de doorstroming vanuit huurwoningen stimuleert als ook het eigenwoningbezit. Dit betekent ook dat jongeren die nu wegtrekken omdat ze in Gouda geen huis kunnen huren of kopen, hier kunnen blijven wonen en Gouwenaar kunnen blijven.

Maar we moeten Gouda ook bewaren. Dat betekent dat we zuinig zijn op onze stad met een zakkende bodem en een prachtige maar kwetsbare binnenstad. Dit kan enerzijds vanuit de gemeente, door maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de bodemdaling te hanteren blijft, en de biodiversiteit in onze stad niet verder achteruit gaat. Maar hier ligt vooral ook een rol voor de inwoner. De SGP vindt het geen goed idee om de beperkte groene ruimte in Gouda vol te leggen met zonnepanelen of er windmolens te plaatsen. Maar de bewoner kan een bijdrage leveren, door bijvoorbeeld te letten op energieverbruik, door de tuin niet te betegelen, zodat er minder wateroverlast ontstaat, en door te kijken of het mogelijk is om zonnepanelen op het dak te leggen. Zo bewaren we onze stad.

Bewaren kent ook een financiële component. Gouda is een prachtige, maar ook relatief dure stad om in te wonen en een stad met hoge schulden. De SGP wil, ook om Gouda te bewaren en onze kinderen niet op te zadelen met hoge schulden, een verlaging van de gemeentelijke schuld, en een daling van de gemeentelijke lasten. Zodat inwoners bijvoorbeeld zelf in staat zijn om hun huis te verduurzamen, zonder dat ze eerst belasting betalen aan de gemeente en deze vervolgens subsidies aan de inwoners verstrekt.





Martin de Jong

nr. 2 kandidatenlijst SGP-Gouda