Martijn van der Wind, fraktievoorzitter CDA Gouda
Martijn van der Wind, fraktievoorzitter CDA Gouda Foto: Marianka Peters

'De wijken en buurten in, kijken wat er speelt en problemen oplossen'

Hoe staat het CDA ervoor?
"We willen midden in de samenleving staan. Het hart van de samenleving is te vinden in woonbuurten, op schoolpleinen, bij verenigingen, in zorgcentra, eigenlijk overal waar Gouwenaars elkaar ontmoeten en samen Gouda kleur geven. Als CDA Gouda willen we zij aan zij met hen staan, samen maken we de stad nog mooier."

Wat is jullie belangrijkste speerpunt?
"Vier jaar geleden hebben we right to challenge opgezet, dat is niet goed van de grond gekomen, dat project blazen we nieuw leven in onder het motto ‘zet de buurt centraal’. Ga de buurt in en kijk wat er speelt, dus meer in gesprek met bewoners, in plaats van plannen bedenken en daarna vragen wat de stad ervan vindt. Dat roept irritatie op in plaats van draagvlak. Wij willen het omdraaien, door eerst fatsoenlijk met elkaar in gesprek te gaan. Daar creëer je draagvlak mee."

Zijn de financiën op orde?
"Het aantal schulden van de stad is enorm gedaald, structureel heeft de gemeente een rooskleurig vooruitzicht de komende jaren, dus is er gewoon goed op de huishoudportemonnee gelet. Zo hadden veel gemeenten de afgelopen twee jaar forse financiële tegenvallers door de corona periode en door een enorme stijging van de kosten in het sociaal domein. In Gouda is er op tijd aan de rem getrokken en is er verstandig begroot. Te verwachten tekorten zijn daarbij alvast ingeboekt, de mogelijke extra gelden van het Rijk niet. Toen die extra gelden wel kwamen, was dat een meevaller.

We hebben ons dus niet rijk gerekend, waardoor we Gouda nu financieel gezond kunnen doorgeven. Dat is ook een reden waarom ik bij het CDA zit: gewoon een goed financieel bestuur, geld kun je maar één keer uitgeven en het is geld van alle Gouwenaars. Wij willen een stad doorgeven waarin ruimte is voor initiatieven van de mensen in buurten en wijken en met gespreide verantwoordelijkheid. Ik heb de afgelopen vier jaar te vaak gezien dat mensen in de gemeenteraad komen inspreken en zeggen: 'We zijn niet gehoord', of 'We voelen ons niet begrepen'.

Als gemeente wil je niet dat inwoners de indruk hebben dat ze er niet toe doen. De gemeente is er voor de Gouwenaar, niet andersom. Dat is ook de uitleg van wat wij onder 'zij aan zij staan' verstaan."

Wat vinden jullie nog meer belangrijk?
"Een schone en veilige stad vinden wij ook belangrijk. Scooters op de Achterwilllense- en Bloemendaalseweg, daar moet beter op gehandhaafd worden. En dat geldt ook voor overlast bij coffeeshops en voor vernieling en vervuiling van de stad. Zet innovatieve camera’s in om daders op te sporen, of sluit coffeeshops. Een schone en veilige stad is belangrijker dan de privacy van iemand die bijvoorbeeld zwerfafval dumpt of plantenbakken vernielt. We moeten niet wat abnormaal is, gaan beschermen. We moeten de rest van Gouda beschermen, die gewoon recht heeft op een schoon en veilig Gouda."

Hoe ziet jouw Gouda er over 10 jaar uit?
"Een stukje mooier, een stukje beter, zonder zwerfafval en graffiti, een stad waarin we elkaar helpen en elkaar de hand reiken. Maar ook een stad waarin we elkaar aanspreken op gedrag. Samen maken we de stad, laten we ook samen zorgen voor dat mooie Gouda om door te kunnen geven aan een volgende generatie."


Marianka Peters