'Wij zien burgers als serieuze gesprekspartners.'
'Wij zien burgers als serieuze gesprekspartners.' Foto: pr

'Wij zien burgers niet als nummers, maar als serieuze gesprekspartners'

Na vier jaar besturen belandden jullie in de oppositie. Hoe was dat?
"Na vier jaar degelijk financieel beleid (de OZB is met 2 miljoen verlaagd, de gemeentelijke schuld met 30 miljoen), vond ik het bizar wat ik zag gebeuren. Hoe makkelijk we weer geld uitgeven, zonder te kijken naar de effecten. Er wordt zoveel geld verspild."

Kun je voorbeelden noemen?
"Makkelijk: 1,7 miljoen voor het ophogen van de stationsgarage, anderhalf miljoen voor de nieuwbouw van Driestar, een miljoen naar het Waterfonds, ga maar door."

Hoe raakt dit de Gouwenaars?
"Je kunt niet onbeperkt lenen, zeker niet bij stijgende rente. Uiteindelijk moeten we het terugbetalen. En de lokale lasten zijn toch al zo hoog. We staan in de top 15 duurste steden voor huiseigenaren. Dat valt niet uit te leggen. We zijn een gemiddelde stad en daar horen redelijke lokale lasten bij."

Hoe zouden jullie het anders doen?
"Wij zien burgers als serieuze gesprekspartners. In de laatste jaren zien we participatietrajecten te vaak misgaan. De Van Loon-locatie, de platanen op de Nieuwehaven, de Gouwe Huze. Burgers moeten eindeloos strijd voeren om invloed uit te oefenen. Wij willen een lokale ombudsman voor burgers die zich niet gehoord voelen. Daar wordt de dienstverlening in Gouda op termijn beter van."

Waar willen jullie nog meer in investeren?
"In het sociale domein. Mantelzorgers bijvoorbeeld. Mensen wonen langer zelfstandig, dus groeit de druk op mantelzorgers. Maar ook de schuldhulpverlening. Het huidige systeem houdt mensen eeuwig in de schulden. De combinatie armoede, schulden en werkloosheid leidt tot allerlei andere problemen. De huidige regelingen komen dan te laat. We moeten (vooral jonge) mensen eerder bereiken, met extra inzet van ervaringsdeskundigen. En ik geloof dat we mensen veel effectiever aan werk kunnen helpen."

Op welke manier dan?
"Samenwerken met ondernemers en onderwijs. Mijn partijgenoot Jan de Laat is een paar jaar geleden de ICT Praktijk Academie begonnen, waarmee hij mensen aan het werk heeft geholpen die jarenlang aan de zijlijn stonden. Het kan dus wel. Het moet ook."

Wat onderscheidt jullie van andere partijen?
"We zijn een lokale partij, we richten ons op alle onderwerpen die leven in de stad. Stoeptegels, bomen, sociale problemen. We zijn een stabiele partij, we draaien al twaalf jaar mee en hebben laten zien ook te kunnen besturen. Wij proberen zaken steeds praktisch te benaderen, het stoort ons dat andere partijen denken dat het geld aan de bomen groeit. Wij willen dat iedereen mee kan doen. De kloof tussen arm en rijk is zorgelijk."

Over wonen gesproken, wat zijn de plannen?
"Al jaren zeggen wij: in de Goudse Poort kun je wel duizend goedkope woningen bouwen voor jongeren, mensen in scheiding. Kon nooit. Nu komt COA en kan het voor asielzoekers wel. Ook met de bestaande woningen moeten we goed omgaan. Verduurzaming is voor velen te duur. Sociale woningen zitten soms onder de schimmel. Geef mensen een warm huis!"

Marianka Peters