Kevin de Jonge. lijsttrekker VVD Gouda.
Kevin de Jonge. lijsttrekker VVD Gouda. Foto: Jan van den Berg

'Iedereen moet zich in Gouda elke dag veilig en thuis kunnen voelen'

Wat is volgens jou de kern van het VVD-programma?
"We gebruiken vaak de term ‘Thuis in Gouda’, dus dat iedereen zich echt thuis voelt hier in Gouda. Daarvoor is het belangrijk dat we een veilige stad hebben, met een schone buitenruimte. En dat er voldoende woningen zijn, niet alleen voor instromers, maar zeker ook voor doorstromers."

Je noemt veiligheid als eerste punt, is dat een groot onderwerp voor jullie?
"Absoluut, we vinden dat iedereen elk moment van de dag veilig moet kunnen zijn in de stad. Afgelopen jaren is vaak voor een zachtere aanpak van veelplegers gekozen. Maar dat werkt niet altijd, dus moet je iets anders proberen. Bijvoorbeeld met het cameratoezicht in combinatie met een samenscholingsverbod in Gouda Oost. Maar ook in eigen huis moeten Gouwenaars zich veilig voelen. We hebben nog steeds veel meer woninginbraken dan het landelijk gemiddelde."

Hoe willen jullie die veiligheid verbeteren?
"Naast de inzet van cameratoezicht en een hardere aanpak van zware en recidive criminelen, willen we de gemeentelijke handhaving uitbreiden. Die kan zich focussen op de kleinere incidenten, maar ook op zoiets als afvaldumping in de stad. Hierdoor houdt de politie meer tijd over voor het aanpakken van zwaardere criminaliteit."

Die extra handhavers, hoe willen jullie dat gaan betalen?
"Nou, we denken juist dat de lasten makkelijk omlaag kunnen. Gouda staat nog steeds in de landelijke top qua woonlasten. Ik vind dat niet uit te leggen. Het komt doordat we zoveel geld uitgeven aan zaken die niet tot de kerntaken van de overheid behoren. Investeren in bijvoorbeeld veiligheid en onderwijs vind ik goed, maar de gemeente moet zich niet overal mee bemoeien."

Wat voor bemoeienis bedoel je dan?
"Er worden nu veel subsidies verstrekt die nauwelijks iets opleveren, zoals de subsidie op de aanschaf van regentonnen. Kijk, dat we met klimaatverandering te maken hebben is duidelijk. Maar laten we daarbij naar realistische oplossingen zoeken. Leningen voor het isoleren van huizen of projecten om zon-op-dak te stimuleren bijvoorbeeld."

Een ander probleem is de woningnood. Welke oplossing zien jullie?
“De bevolking groeit harder dan er afgelopen jaren is gebouwd.
Er moet dus nog meer worden gebouwd en dat gaat het snelst als er veel minder regeldruk is voor projectontwikkelaars en woningbouwers.
We geloven dat er voldoende koopwoningen gebouwd moeten worden, zodat mensen vanuit sociale huur kunnen doorstromen naar een andere woning. Zo komen er weer sociale huurwoningen vrij voor de mensen die ze nodig hebben.”

Afgelopen vier jaar zaten jullie in de oppositie, hoe was dat?
"Dat was vaak niet makkelijk. Veel plannen waren al afgestemd door de coalitie, waardoor de ruimte voor aanpassingen beperkt was. Op veel dossiers wilden wij een totaal andere koers varen dan de coalitie, zoals bij de Van Loon-locatie en de Gouwe Huse. Maar ook de keuzes rondom infrastructuur."

Hoe kijken jullie daar tegen aan?
"De auto is een essentieel vervoermiddel voor veel Gouwenaars. Het is zorgelijk dat we een college hebben dat auto’s uit de stad wil weren. Maar ook de bereikbaarheid is een zorg. De Koningin Wilhelminaweg vind ik zo’n voorbeeld, die heeft wel vier keer open gelegen in korte termijn."

Waar ben je trots op, als je kijkt naar afgelopen jaren?
"We hebben ons op vele dossiers ingespannen voor een rechts-liberaal geluid. Zo zijn er duidelijke kaders opgesteld voor cameratoezicht. Op een aantal plekken is dit al ingezet, met duidelijke gevolgen. En we hebben ons hard gemaakt dat verduurzaming niet zou leiden tot hogere woonkosten. We hebben ook gestreden voor lastenverlichting en een bereikbare stad, maar dat is nog onvoldoende gelukt. Toch blijven we ons hier onverminderd voor inzetten. Daarbij helpt het als we veel stemmen krijgen."

Remco van Gastel