Anna van Popering, lijsttrekker CU.
Anna van Popering, lijsttrekker CU. Foto: Marianka Peters

'Focus op betaalbare woningen en goede voorzieningen'

Hoe ziet dat opkomen voor mensen eruit?
"Wij vinden dat we niet lijdzaam moeten kijken naar de problemen van deze tijd. Zoals de mogelijke komst van zo’n flitsbezorger in de stad, daar verzetten wij ons fel tegen. Maar ook de woningmarkt. We moeten als gemeente de regie pakken en zorgen dat er woningen komen voor specifieke doelgroepen, zoals starters, sociale huur en levensloopbestendige woningen."

In jullie programma is veel aandacht voor corona. Hoe raakt dit de gemeentepolitiek?
"We verwachten dat Gouda de komende jaren te maken krijgt met de gevolgen van de pandemie. Ondernemers hebben twee heel slechte jaren achter de rug en sommigen hebben nauwelijks reserves meer. We moeten zorgen dat er veel bezoekers naar de stad komen. Daarom blijven we investeren in de aantrekkelijkheid van de stad. Bijvoorbeeld door het open graven van grachten."

Wat is jullie grootste uitdaging? 
"Zorgen voor voldoende betaalbare huisvesting, verduurzaming en toegankelijke zorg voor alle Gouwenaars. Zonder dat we de rekening bij de volgende generatie leggen door de schulden te laten oplopen."

Hoe onderscheiden jullie je van anderen?
"We willen hard optreden tegen criminaliteit. Waar nodig met cameratoezicht. Overlast rond coffeeshops willen we tegengaan. Daarbij vinden we het belangrijk het probleem niet te verplaatsen door coffeeshops buiten de binnenstad toe te staan. Voor dat je het weet creëer je een wietboulevard met regiofunctie. Het liefst zien we coffeeshops helemaal verdwijnen."

Wat hebben jullie bereikt?
"We hebben gezorgd dat er extra geld is gekomen voor initiatieven op het gebied van energietransitie en het opknappen van parken."