Gouda vroeger

gouda • Henkjan Sprokholt geeft op 7 maart in Concordia een lezing over de vroegste geschiedenis van Gouda. De lezing begint om 20.00 uur en duurt – inclusief een korte pauze - tot 22.00 uur. De toegang is gratis, voor zowel leden van Die Goude, als voor niet-leden.

Over de vroegste geschiedenis van Gouda is de laatste tijd steeds meer bekend geworden. In zijn lezing zal Henkjan trachten een antwoord te geven op een aantal vragen. Voorbeelden van deze vragen zijn: Hoe zag Gouda eruit voordat het een stad werd? Wie woonden er toen? Wat deden de bewoners voor de kost? Waarom en wanneer werd Gouda een stad en hoe ging de verstedelijking in zijn werk? Wie liet de Haven graven? Wie trokken er in de stad aan de touwtjes? Wie waren de Van der Goudes? Wanneer werd Gouda Hollands? Zo zullen er wel meer vragen aan de orde komen en krijgt de toehoorder na de lezing ook nog gelegenheid nadere vragen aan Henkjan te stellen. 

Goudologie

Henkjan Sprokholt is docent klassieke talen en zelfstandig ondernemer op het gebied van cultuurhistorie en cultuurhistorisch toerisme. Hij studeerde van 1978 tot 1988 museologie, klassieke talen, archeologie en vergelijkende taalwetenschappen. Henkjan was voorzitter van de Archeologische Vereniging Golda, is initiatiefnemer van Gouda Tijdmachine en docent bij de cursussen Goudologie en Woonhuisonderzoek. Als onderzoeker focust hij op de ruimtelijke ontwikkeling van Gouda. Daarover publiceert hij regelmatig en geeft hij lezingen. Zijn belangrijkste ontdekking was dat de Molenwerf de motte van het Hof van de Van der Goudes is geweest. Hij is daarnaast bekend van de maquette van Gouda anno 1562.