Afbeelding
Foto:

Hoog bezoek: Koning opent feestjaar Gouda 750

gouda • Koning Willem Alexander opent op 12 april het feestjaar Gouda 750. Dat heeft burgemeester Pieter Verhoeve bevestigd tijdens een sponsorbijeenkomst van Gouda Onderneemt.

De koning opent het feestjaar met de lancering van de dubbeltentoonstelling 'Het wonder van Gouda' in de 'Katholieke' Sint Jan en Museum Gouda. Hij wordt ontvangen door burgemeester Verhoeve. Tijdens de opening spreken na burgemeester Verhoeve, Femke Haijtema (directeur Museum Gouda), de Goudse Manal Moussane (Jongerenvertegenwoordiger VN Mensenrechten) en Bastiaan Rijpkema (bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid).

Muzikaal intermezzo

De sprekers worden afgewisseld met muzikale intermezzo’s door Maaike Ouboter (singer- songwriter), Pelle van Esch (trombone en winnaar Prinses Christina Concours 2017) en Jala & James Heywood (cello en piano en winnaar Koninklijke Concertgebouw Concours 2020). Ze zijn alle drie geboren of getogen in Gouda. Gerben Budding (stadsorganist) speelt op het Moreau-orgel en het Jeugdtheaterhuis verzorgt de theatrale omlijsting van het programma. Na de officiële opening krijgt de koning een rondleiding langs de Goudse iconen op de Markt. De sponsorbijeenkomst werd gehouden in een bedrijfshal waar al maanden wordt gewerkt aan het 'pimpen' van vijftig in beton gestorte kaasmeisjes, naar het voorbeeld van het kaasmeisje van Ineke van Dijk op de Nieuwe Markt. Na de startmanifestatie verhuizen de kaasmeisjes naar beeldbepalende plekken in alle wijken van de stad.

Diversiteit en creativiteit

Burgemeester Verhoeve was onder de indruk van de diversiteit en creativiteit van de iconen. Bijna de helft van de Goudse iconen heeft inmiddels een adoptiepartner, voor 27 iconen wordt nog via de website een adoptant gezocht. Gouwenaren kunnen voor vijfduizend euro de trotse eigenaar worden van een Gouds icoon. De opbrengst is hard nodig, want de bodem van het Fonds Gouda 750 komt in zicht. "Het gaat goed met het Fonds", zegt voorzitter Willem. "Eigenlijk hebben we teveel aanvragen binnen gekregen, die allemaal aan de criteria voldoen, maar waarvoor nu geen geld is. Dus we hopen dat alle iconen geadopteerd worden."

Marien Brand van projectbureau Gouda 750 belichtte de highlights tijdens Gouda750 jaar: de wandeling over het dak van de Sint Janskerk, Gouda Waterstad en de Goudse Giganten. 

Marianka Peters

q www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl