Thero Ham is benoemd tot Ridder van Oranje Nassau tijdens zijn afscheid van het JHT
Thero Ham is benoemd tot Ridder van Oranje Nassau tijdens zijn afscheid van het JHT Foto:PR

Jeugdtheaterhuis eert ridder Theo Ham

gouda  • Theo Ham heeft afscheid genomen als directeur-bestuurder van Stichting Jeugdtheaterhuis. Kroon op het afscheidsfeest was zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

In 1991 werd het Jeugdtheaterhuis door Ham in Gouda opgericht. Het breidde zich daarna uit door heel Zuid-Holland. Theo Ham (65): "De eerste tien jaar hebben we als jonge honden de boel opgebouwd. Daarna heeft het JTH meer dan tien jaar geglorieerd en veel talenten voortgebracht. Daarin waren we landelijk een voorloper. De afgelopen jaren heeft het JTH een overlevingsstrategie ontwikkeld om de bezuinigingen in de cultuursector het hoofd te bieden en zijn we ons vooral aan het bezinnen op de toekomst. Ik denk dat een jong iemand als Sara Vesseur het Jeugdtheaterhuis naar een volgende fase kan bewegen. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Doorzettingsvermogen

Tijdens het afscheidsfeest in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel werd Theo verrast met de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Paans (Krimpenerwaard) verklaart de onderscheiding: "Een groot aantal mensen is dankzij Theo's visie en doorzettingsvermogen opgegroeid tot autonome denkers en authentieke burgers. Hiermee heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan een betere wereld."

Uitzonderlijke kwaliteit

Daphne Bergman, voorzitter van de raad van toezicht: "We gaan Theo enorm missen. Als docent, regisseur en directeur heeft hij met zijn unieke artistieke en didactische visie een jeugdtheaterschool van uitzonderlijke kwaliteit gecreëerd. Theo heeft talloze kinderen en jongeren begeleid bij hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling: hen leren via theater zichzelf te zijn. Heel waardevol voor de rest van hun leven, en voor velen zelfs voor hun professionele leven in de kunst.”
Er waren tijdens het feest veel complimenten te horen. "Hanna van Vliet (actrice en oud-leerling van het JTH) verwoordde het zo mooi", aldus Theo Ham. "Ze zei: 'Het Jeugdtheaterhuis was voor mij een plek waar ik mezelf kon zijn en zelfvertrouwen kreeg.' Een fraaier compliment kan ik me niet voorstellen. Ik dank iedereen met wie ik zo fijn heb kunnen samenwerken. Provincie, gemeenten, collega-instellingen, kunstenaars, docenten, collega's, leden van de raad van toezicht en al die duizenden enthousiaste kinderen en jongeren. Het was allemaal prachtig."

q  www.jeugdtheaterhuis.nl