de eerste palen gaan de grond in voor de padelbanen van AD Astra.
de eerste palen gaan de grond in voor de padelbanen van AD Astra. Foto: PR

Binnenkort padel bij AD Astra

gouda • Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Padel is van oorsprong een Mexicaanse sport en is een mix van tennis en squash. In rap tempo verschijnen er in Nederland padelbanen, ook in het Groene Hart zoals bij HLTC Bergvliet in Haastrecht, De Sluipers in Reeuwijk en bij TV Cromwijck in Woerden.

In Gouda liggen nog geen padelbanen, maar daar gaat GLTC Ad Astra verandering in brengen. De Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Goudse tennisvereniging heeft onlangs toestemming gegeven om twee padelbanen aan te leggen. Door regen en wind toog ik maandagmorgen 21 februari naar sportcomplex Per Aspera, het tennispark van Ad Astra aan de Groen van Prinsterersingel, om getuige te zijn van het slaan van de eerste paal. In totaal zullen er 48 palen van 14 meter de grond in gaan. Vanwege de storm was het nog even de vraag of het verantwoord was om aan de gang te gaan, maar uiteindelijk ging om 13.00 uur de eerste paal de grond in.

Geluidsoverlast

In de kantine werd ik bijgepraat door een aantal enthousiaste leden. Ad Astra is maanden bezig geweest met het rondkrijgen van de vergunningen. De welstandscommissie van de gemeente Gouda moest zijn zegen geven en er moest uiteraard ook rekening gehouden worden met eventuele geluidsoverlast. De aanleg van de twee padelbanen bij Ad Astra gaat ten koste van één van de zeven gravelbanen. De bestaande minibaan moet ook worden verlegd. Ad Astra heeft enkele jaren geleden te maken gehad met een teruglopend ledenaantal. Vorig jaar kwam daar een eind aan door de actie Maak Kennis Met Tennis. Deze succesvolle actie leverde een behoorlijk aantal nieuwe leden op, ook jeugdleden. De actie zal ook dit jaar worden doorgezet. En door de komst van de twee padelbanen hoopt men nog meer leden te werven.

Jubileum

Gouda telt drie tennisverenigingen. Be Quick (opgericht in 1895) en TIOD (opgericht in 1905) zijn al ruim meer dan een eeuw oud en Ad Astra is de benjamin van de Goudse tennisclubs. De drie Goudse tennisclubs werken goed samen, zie de website www.tennisgouda.nl. Samen met TIOD exploiteert Ad Astra sinds 2006 de tennishal met 4 banen naast het sportpark van Ad Astra. De club werd op initiatief van een gemeentelijke werkgroep opgericht op 29 maart 1982 en viert dit jaar dus het 40-jarig bestaan. De eerste vijf jaren heeft de vereniging gebruik gemaakt van de tennisbanen die gelegen waren bij het huidige Sport City/restaurant Gouwe Inn. In 1987 verhuisde de club naar hun huidige complex aan de Groen van Prinsterersingel. De club heeft nu ruim 500 leden, een mooi aantal met veel potentie.

Het 40-jarig jubileum gaat uiteraard gevierd worden. De feestelijke opening van het jubileumjaar is op 26 maart met een Open Dag. Men is nog druk bezig met een feestprogramma. De opening van de twee padelbanen is gepland op 3 juni. Op 17, 18 en 19 juni is het feestweekend voor jeugd en senioren. In augustus zal er een open tennistoernooi worden gehouden en in september een open padeltoernooi.

Gerrit Schinkel