Grote vrachtschepen die niet de binnenstad in kunnen, krijgen een plek aan de Nieuwe Veerstal
Grote vrachtschepen die niet de binnenstad in kunnen, krijgen een plek aan de Nieuwe Veerstal Foto: pr

Uniek: Gouda Waterstad

gouda • Met de start van 2022 is Gouda Waterstad begonnen met het concretiseren van alle plannen en afspraken die nodig zijn om in het laatste weekend van juli het grootste feest te organiseren in Gouda ooit.

Als onderdeel van het programma Gouda 750 wordt dan een grootse erfgoedmanifestatie georganiseerd. Dit betekent dat circa 200 historische schepen uit het hele land in Gouda zullen aanmeren. Gouda Waterstad is bezig om dit tot een onvergetelijk festijn te maken, zowel voor de bezoekende schippers als het brede publiek. Themamarkten, podia met verschillende muziekstromingen, wateractiviteiten, het is teveel om op te noemen.

Gouda Waterstad is al in 2019 begonnen met de voorbereidingen voor dit feest dat oorspronkelijk in juli 2021 zou plaatsvinden. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten. Echter, de voorbereidingen zijn gewoon doorgezet voor de organisatie in 2022.

Er zijn al veel vrijwilligers direct en indirect betrokken bij de organisatie en de uitvoering van dit evenement. Vaak wordt gezegd dat de voorpret nog mooier is dan het feest zelf. Dat is nog niet te beoordelen, maar het is een voorrecht en ontzettend inspirerend om een bijdrage te mogen leveren aan dit evenement. Veel vrijwilligers zijn nu al aan de slag om zaken te organiseren en voor te bereiden. Daarnaast hebben we ook al veel vrijwilligers kunnen aantrekken voor allerlei ondersteunende activiteiten zaken die nodig zijn tijdens het evenement. Denk hierbij aan assistenten van de havenmeesters, verkeersregelaars, informatievoorziening, ook alweer teveel om op te noemen.

Agnes ter Horst, die het op zich heeft genomen om vrijwilligers te werven, verwoordt het als volgt: "Het wordt een heel groot feest waarvan het bijzonder is om daar onderdeel van uit te maken." Naast het werven van vrijwilligers zorgt zij uiteraard ook dat deze vooraf en tijdens het evenement goed worden begeleid en in de watten gelegd: waar nodig worden trainingen aangeboden, ze worden goed verzekerd, maar er wordt ook voor gezorgd dat zij tijdens hun werkzaamheden worden voorzien van een lunchpakket.

Meehelpen? Mail naar secretariaat@goudawaterstad.nl.