Michelle, Emma en Susan zijn blij met de komst van Parkrun naar de Reeuwijkse Hout.
Michelle, Emma en Susan zijn blij met de komst van Parkrun naar de Reeuwijkse Hout. Foto: pr

Parkrun nieuw in de Reeuwijkse Hout

regio • Goed nieuws voor de doorgewinterde hardloper. Vanaf 19 februari gaat Parkrun Reeuwijkse Hout van start. Het is een wekelijks evenement. Iedere zaterdag om 09.00 uur klinkt het startschot voor een nieuwe loop.

Parkrun is een gratis, wekelijks loopevenement van vijf kilometer met tijdsregistratie. Het persoonlijke wedstrijdelement is dus in de loop ingebakken. Momenteel is Parkrun de grootste (hard)loop-community ter wereld met bijna zeven miljoen geregistreerde deelnemers en 350.000 mensen die wekelijks deelnemen. Parkruns worden georganiseerd in 22 landen op bijna tweeduizend locaties over de gehele wereld.

Vrijwilligers

Parkruns zijn gemeenschapsevenementen, georganiseerd door vrijwilligers en gratis voor iedereen die wil deelnemen. Het evenement gebruikt een simpel tijdsregistratiesysteem dat elke deelnemer een tijd voor zijn of haar vijf kilometer geeft. "Bij Parkrun draait het vooral om het meedoen en er bij zijn", aldus Michelle, Emma en Susan, die verbonden zijn aan de organisatie. "Het maakt niet uit hoe snel de deelnemers zijn, iedereen kan meedoen, van eliterenners tot wandelaars. Lekker lopen in je eigen tempo, daar gaat het in de Parkruns vooral om."

Frisse duik

De Parkrun in de Reeuwijkse Hout bestaat uit twee rondes over fiets- en wandelpaden, langs de Reeuwijkse plassen en door een mooi groen, waterrijk gebied. De finish is vlak naast een zandstrand van één van de vele plassen in het gebied, dus ideaal voor een heerlijke frisse duik na het rennen, of een kop koffie met uitzicht op het water. Emma en Michelle kenden Parkrun al uit hun thuislanden Engeland en Australië en Susan was na een paar jaar ‘Parkrunnen' in Australië ook enthousiast geworden. "Het idee voor Parkrun in de buurt van Gouda was er al sinds we hoorden dat Parkrun naar Nederland zou komen in 2020."  "We wilden dit leuke, sportieve en sociale evenement dan ook erg graag in de eigen omgeving organiseren. De Reeuwijkse Hout leek hiervoor een ideale locatie; mooie natuur en goede wandelpaden, maar toch ook goede bereikbaarheid en voldoende voorzieningen zoals (fiets)parkeerplaatsen, toiletten (in de zomer) en cafés om wat te drinken na afloop. Door corona heeft het even geduurd voordat we echt van start kunnen gaan, maar nu is het gelukkig zover."

q  www.parkrun.co.nl/reeuwijksehout