Asielboot Gouda blijft half jaar langer

gouda • Als het aan het COA ligt, blijft de hotelboot met 100 vluchtelingen het komende halfjaar nog afgemeerd aan De Ruige Wetering.

Bij de gemeente Gouda is een verzoek tot verlenging van de asielboot door het COA ontvangen tot 1 juli 2022, alsmede het verzoek om het maximaal aantal toegestane asielzoekers met 25 te verhogen naar 125 personen. Dit maakte burgemeester Pieter Verhoeve woensdagavond bekend.

Begeleiding

Vlak voor kerst kwamen de eerste vluchtelingen onder begeleiding van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aan op de hotelboot. De boot ligt aan het Gouwekanaal, langs de Ruige Wetering, ter hoogte van de Nachtegaalstraat. Aanvankelijk zou de opvang voor een periode van twee maanden zijn en voor maximaal 100 vluchtelingen. Als het aan het COA ligt worden dat er 125. De hotelboot biedt ruimte aan 146 personen. Het COA begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda en is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond de hotelboot. Hiervoor werken zij samen met een beveiligingsbedrijf. De beveiligers zijn er zeven dagen per week, 24 uur per dag. De medewerkers van het COA zijn op werkdagen overdag aanwezig.

Vrijwilligers

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) heeft op verzoek van de gemeente een activiteitenprogramma samengesteld voor de vluchtelingen. "Op zich gaat het best goed," zegt burgemeester Verhoeve. "We gaan er serieus naar kijken en zien wat het verzoek werkelijk betekent. Bijvoorbeeld wat het inhoudt voor de kosten. Er speelt het nodige wat moet worden begeleid qua vergunningsverlening." 

Naast de gemeenschappelijke  ruimtes op de boot kunnen de vluchtelingen gebruik maken van het ontmoetingscentrum De Walvis in Korte Akkeren. In deze ‘huiskamer’ kunnen zij op anderhalve meter afstand bijvoorbeeld kennis maken met de Nederlandse taal, spelletjes doen en lezen. Vrijwilligers van verschillende organisaties zoals het Ontmoetingscafé en Bibliotheek Gouda helpen hierbij. Net als de medewerkers van De Walvis.

Voetballen

Op verzoek van Sport•Gouda start de voormalige trainer van ONA, Willem Dekker met een voetbaltraining voor de vluchtelingen. Deze training wordt gegeven op het veld van ONA. "Ze dachten zeker, die Dek is toch met pensioen en heeft volop vrije tijd," lacht Willem Dekker. "Nee hoor, ik vind het hartstikke leuk dat ik ben gevraagd en ik doe het graag. Je weet ook maar nooit wat voor talenten ertussen zitten."

Geen problemen

Het college van Be&W beraadt zich op dit moment op de plannen. Mede doordat er geen overlast is, neigt het college ernaar een positief besluit te nemen. Dit definitieve besluit wordt 15 februari verwacht. Volgens de politie, de stadsmarinier en het team veiligheid van de gemeente hebben zich tot nu toe geen veiligheidsproblemen voorgedaan rondom de asielboot.

Marianka Peters