Er zijn veel vrijwilligers nodig.
Er zijn veel vrijwilligers nodig. Foto: ,Marianka Peters

Zeven eeuwen Raambuurt

gouda • Gouda viert dit jaar 750 jaar stadsrechten. Dat zijn dertig generaties die in de stad woonden, dus ook aan de Raambuurt. Op zondag 3 juli brengen bewoners zeven eeuwen Raambuurt in beeld.

De coördinatie is in de vertrouwde handen van Sari Donk van de Speelwinkel. "Zo kom je op een moment waar je denkt: 'Kunnen wij ook iets doen?' Voor je het weet zit je in het hele gebeuren", zegt Sari. "Maar het is leuk om te merken hoeveel mensen zich de afgelopen weken hebben aangemeld om mee te doen."

Wat staat er te gebeuren? "De bedoeling is dat we op zondag 3 juli op verschillende podia door middel van eenakters zeven eeuwen Rambuurt in beeld  brengen. Bij de Veerstal gaan we beginnen met het jaar 1272. We springen telkens met 100 jaar en uiteindelijk komen we uit bij het Nonnenwater en dat is dan 2072, waarover mensen mogen meedenken. Wat gebeurt er tegen die tijd, hoe ziet de stad er dan uit? We hebben natuurlijk allerlei onderwerpen, elk podium heeft iets eigens. Over de Barbaratoren, het Regulierenhof, waar het klooster heeft gestaan en natuurlijk ook over de eerste Marokkaanse mensen die hier kwamen wonen in 1972."

Op al die podia worden door kinderen uit de buurt stukjes opgevoerd van hooguit 10 minuten waarin het verhaal wordt uitgebeeld. De regie is in  handen van Peter Meijer van Kleintheater Zwaan. Hij heeft ook alle teksten geschreven. "Er komt een groepje gidsen, die met groepjes bezoekers langs al die podia gaan waarbij ze vóór aanvang van die toneelstukjes uitleg geven."

Peter Meijer, Marcel van Dasselaar, Gerard Overkamp en Sari Donk trekken de kar. "We hebben al aanmeldingen van mensen die willen helpen met de decors te bouwen of die wel gids willen zijn en we zijn nu kinderen aan het vragen om mee te doen. Er moet natuurlijk veel gerepeteerd worden en er moet kleding gemaakt worden. Maar je moet dus ook podia hebben, licht en geluid en we willen graag muziek uit deze verschillende perioden. Ook denken we aan kinderspelletjes zodat het toch een levendige boel wordt."
En de tijd is maar kort, het is maar één middag, maar die moet volgens Sari staan als een huis. "Er is zoveel gebeurd in de Raambuurt, we hebben stof genoeg om er een theaterspektakel van te maken."