Trouwen in stadhuis, ook voor minima

gouda • Nu het stadhuis op de Markt weer 'van ons' is, wil de PvdA het mogelijk maken voor minima om te trouwen in de trouwzaal tegen een gereduceerd tarief. Volgende week dient PvdA-fractievoorzitter Max de Groot hiertoe een motie in.

Gratis trouwen blijft mogelijk in het Huis van de Stad. "In het Huis van de Stad zijn de voorzieningen voor een gratis (kortstondig, want 10 minuten) huwelijk op maandagochtend aanwezig,'' stelt de Groot. "Het is niet voor de hand liggend om dat te veranderen. Er zijn regelmatig inwoners van onze stad die slechts een kortstondige bijeenkomst zonder ceremonie voldoende vinden of door financiële omstandigheden daartoe genoodzaakt zijn. Maar er is ook een groep Gouwenaars die graag een volwaardig huwelijk zouden willen sluiten in de prachtige trouwzaal van ons stadhuis. Echter ook bij deze groep inwoners kunnen de huidige kosten van een huwelijk op deze locatie een probleem zijn. Wij zouden dan ook graag zien dat deze groep inwoners de kans krijgt om op de ochtenden van maandag tot en met donderdag de mogelijkheid van een huwelijksceremonie tegen gereduceerde kosten wel te krijgen."

De ochtenden zijn niet zo populair. De directe aansluiting met een eventueel kerkelijk huwelijk is lastig. Bovendien past het vaak niet in de tijdlijn van het bruidspaar. "Daarom zou er op deze ochtenden de mogelijkheid gegeven kunnen worden van twee (of meer) volwaardige huwelijken. Bovendien zou dit prima passen in het nieuwe beleid van de gemeente, waarin de ceremoniële functie van het stadhuis weer een belangrijke rol moet gaan spelen!"