Huisjesmelkers niet langer welkom in Gouda

gouda • Wie in de toekomst een huis wil kopen in Gouda tot 350.000 euro als investering, komt waarschijnlijk bedrogen uit. De gemeente bereidt een opkoopbescherming voor, waardoor verhuur niet mogelijk is. Volgende week praat de gemeenteraad over het voorstel.

De bedoeling achter de opkoopbescherming is om woningen uit handen te houden van investeerders, die vervolgens de woning voor veel geld verhuren. Bovendien stagneert de woningmarkt hierdoor. Gouwenaars met een middeninkomen moeten meer de kans krijgen om een goedkopere woning te kopen, omdat zij niet meer hoeven op te boksen tegen de investeerders.

Toch gaat niet heel Gouda op slot voor investeerders. De zelfbewoningsplicht geldt niet voor alle wijken of buurten. Investeerders kochten vooral huizen op in Korte Akkeren, de Kadebuurt, Nieuwe Park langs de Winterdijk en in Gouda-Noord. Bloemendaal, Plaswijck, Stolwijkersluis en Westergouwe zijn minder in trek. Ongeveer één op de zes huizen in Gouda wordt door een particulier verhuurd, 35 mensen hebben meer dan vijf woningen in bezit. "Het is niet uit te leggen als we zouden zeggen: laat maar aan Gouda voorbijgaan," stelt wethouder Rogier Tetteroo (wonen)."Ook al zouden er maar zes Gouwenaars mee geholpen zijn, en is het maar om te laten zien dat we dit een ernstig probleem vinden."
Sinds 2017 kwamen er per jaar zo'n veertig Goudse woningen in het bezit van investeerders, in totaal 203 woningen.