Burgemeester blijft strijden voor omstreden colorverbod in de APV

gouda • Leden van verboden motorclubs mogen hun hesje met logo blijven dragen. Het zogenaamde 'colorverbod' is in strijd met de vrijheid van meningsuiting, zegt de Hoge Raad.

Sinds eind 2020 had Gouda een verbod op het dragen van clubjasjes van verboden motorclubs, het colorverbod, opgenomen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Het colorverbod is middels als een amendement in de APV 2020 opgenomen. Hierdoor wordt het voor de politie mogelijk op te treden en verdwijnen de verboden organisaties daadwerkelijk uit het straatbeeld.

Hoge Raad

Leden van criminele motorbendes (outlaw motorcycle gangs, afgekort OMG's) zijn onlosmakelijk verbonden met ondermijning, één van de speerpunten binnen het veiligheidsbeleid. Ze gebruiken hun club volgens de gemeente voor criminele activiteiten en het verhullen daarvan. Nu de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan, dient de gemeente het colorverbod te schrappen uit de APV. Toch wil Gouda dat de logo's van verboden motorclubs uit het straatbeeld verdwijnen.

Gouda kijkt nu met grote belangstelling naar de Eerste Kamer, waar een wet ligt die het mogelijk maakt om organisaties makkelijker te verbieden. "Laat burgemeesters, de politie en de boa's niet in de kou staan door dit niet te regelen", zegt burgemeester Pieter Verhoeve. "Criminaliteit is een veelkoppig monster. Het gaat om criminele netwerken, gevormd door woninginbrekers, drugshandelaars én OMG's."

Hells Angels

Sinds het colorverbod in Gouda is ingevoerd, is eenmaal een groep motorrijders aangesproken op het dragen van hesjes, zegt Verhoeve. "Als iemand overlijdt en ze willen als eerbetoon die hesjes dragen, dan kun je afspraken maken over waar je dat doet. Bij de ingang van IJsselhof maak ik een andere afweging dan wanneer ze voor de show over de Markt willen rijden. Deze burgemeester ontneemt niemand het recht om te dragen wat je wilt, maar als een potentieel crimineel netwerk zichzelf laat zien, mag je daar wat van vinden."

De Hells Angels hebben tegen de uitspraak van het Gerechtshof cassatieberoep bij de Hoge Raad ingesteld. De verwachting is, dat de Hoge Raad dit jaar het arrest zal wijzen. Als door het arrest van de Hoge Raad het cassatieberoep van de Hells Angels wordt verworpen, dan is de verbodenverklaring van Hells Angels, die door de rechtbank is uitgesproken, onherroepelijk. Een afzonderlijk colorverbod in de APV is dan niet meer nodig.

Marianka Peters