Gooi geen oude schoenen weg...

regio • Het gezegde 'geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt', gaat sinds de komst van corona schrijnend op voor de branche die ze verkoopt. Onderzoeksbureau BoldData dook in de cijfers en meldt een schrikbarende teloorgang van schoenmodeketens. Liefst 8,5 procent ging sinds 2020 landelijk over de kop.

Schoenenwinkels verkeren al jaren in zwaar weer. Ook nu worden de fysieke schoenenzaken weer keihard getroffen door de coronacrisis. Sinds de start van de pandemie begin 2020 sloten 85 winkels hun deuren: een daling van 8,5%. In 2021 dook het aantal bestaande zaken zelfs onder de duizend. Nederland telt nu nog maar 935 schoenenwinkels.

Noorden hard onderuit

Dat de schoenenbranche landelijk achteruit holt is overigens geen nieuws. De afgelopen tien jaar sloten maar liefst 530 zaken hun deuren: een afname van 36 procent. Van de 935 schoenezaken die ons land anno 2022 nog telt, heeft 36 procent een webshop. De grootste afname is te zien in de Noordelijke provincies. In Groningen daalde het aantal schoenenwinkels sinds 2011 met bijna de helft van 105 naar 55. In Drenthe was dit zelfs 53 procent, deze provincie telt nog maar 45 winkels. Maar ook het aantal schoenenwinkels in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland daalde fors met 43 procent.

Schoenmakers blijven

In tegenstelling tot het aantal schoenenwinkels houden schoenmakers zich beter staande. In 2011 stonden er 785 schoenmakers geregisterd bij de KvK. Nu zijn dit er nog 700. Een daling van een kleine elf procent. Steeds meer mensen kiezen er voor om hun schoenen een keertje te laten repareren, in plaats van ze bij de eerste beschadiging weg te gooien. Over blijvertjes gesproken, daar is er in Gouda eentje van te vinden aan de Lange Tiendeweg. Swart Schoenen bestaat al meer dan 85 jaar en is daarmee de oudste schoenenspeciaalzaak van Gouda. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer.


Belrondje Cinema en Schouwburg

gouda • De Goudse Schouwburg en Cinema Gouda verlangen ernaar om hun deuren te openen en publiek weer te mogen ontvangen, maar helaas is dat voorlopig nog niet mogelijk.

Om toch de verbinding te behouden met hun publiek is er een belactie gestart. De komende dagen worden vaste bezoekers gebeld om even bij te praten. De organisaties beginnen daar woensdag mee. Tineke Maas, directeur van De Goudse Schouwburg en Cinema Gouda ziet uit naar de contacten: "We missen ons publiek enorm, willen weten hoe het met ze gaat en ook graag weten waar gasten naar verlangen en zich op verheugen als we binnenkort weer open gaan. Daarom hebben we besloten om zelf contact te zoeken.”

Wie gebeld wil worden, kan naam en telefoonnummer achterlaten in het ingestelde 'Bel-me-wel'-register op www.goudseschouwburg.nl en www.cinemagouda.nl.