Moslims willen eigen begraafplaats in Gouda

gouda • De Goudse moslimgemeenschap wil een eigen islamitische begraafplaats. De drie moskeeën hebben daarover een brandbrief gestuurd naar het college. Over een mogelijke locatie is nog niet nagedacht, maar wel dat het een eeuwigdurende rustplaats moet zijn. 

"De beschikking over een eigen begraafplaats stelt moslims in de gemeente Gouda in de gelegenheid om in hun eigen gemeente te worden begraven en daarbij, binnen de wettelijke mogelijkheden, zelf invulling te geven aan de uitoefening van rituelen en de religieuze noodzaak van een niet onderbroken (eeuwigdurende) grafrust," zegt Redouan Allaoui.

Repatriëring onmogelijk

In Nederland is er een beperkt aantal islamitische begraafplaatsen en door de corona-maatregelen is een begraafplaats met eeuwigdurende grafrust urgent geworden. Dit komt doordat repatriëring van het stoffelijk overschot naar land van herkomst momenteel onmogelijk is. Door de pandemie is het voor moslims om in Nederland te worden begraven geen keuze, maar een noodzaak.

Brandbrief

Gezamenlijk trekken de moskeeën Assalam, En-Nour en El Fath, die duizenden moslims in Gouda vertegenwoordigen via deze weg aan de bel bij de gemeente Gouda. "Het doel is om gezamenlijk in te zetten op de behoefte van de moslimgemeenschap in Gouda. Middels de brandbrief willen wij de urgentie bij de gemeente kenbaar te maken. Het realiseren van een islamitische begraafplaats is niet alleen belangrijk voor de huidige generatie, maar ook voor toekomstige. Sommige moslims hebben geen familie in het land van herkomst of beschikken over onvoldoende financiële middelen."

De gemeente Gouda heeft nog geen reactie gegeven op de plannen.