De kappers van Istanboel en Natascha van Vivid mode zijn blij. De terrassen uit  protest open.
De kappers van Istanboel en Natascha van Vivid mode zijn blij. De terrassen uit protest open. Foto: Marianka Peters

Einde lockdown voor ondernemers

gouda • Het draaiorgel van Adrie Vergeer speelde weer zijn bekende deuntjes, de kappers waren weer druk aan het knippen en de winkeliers hadden hun deuren wagenwijd open gezet, ondanks de kou. Bovendien zaten de terrassen overvol. Kortom, het leek wel een feestdag.

Voor de ondernemers was het ook een feestdag, omdat ze weer open mochten na de lockdown. "Het had echt niet langer moeten duren," vertelt Natascha van Vivid Mode. Zij heeft in allerijl een hoek vrijgemaakt voor de wintersale. "De voorjaarscollectie komt eraan, terwijl de wintervoorraad nog niet helemaal uitgepakt is. We moeten ruimte maken."

Ook bij kapsalon Istanboel stonden de klanten een half uur voor openingstijd al voor de deur te wachten. Er viel geen onvertogen woord, iedereen was relaxed en leek zeeën van tijd te hebben. Voor de culturele sector en horeca is het zuur dat zij nog niet open mogen. In navolging van de horeca in Valkenburg, die vrijdag uit protest haar terrassen opende, deed de Goudse horeca aan de Markt gisteren hetzelfde. Uit protest dat de lockdown gehandhaafd blijft voor de horeca, openden bijna alle horecazaken aan de Markt hun deuren tussen 14.00 en 17.00 uur. Rond half twee zat het terras van het Gouds Glas al helemaal vol. Eigenaar Joost Zekveld maakte er een feestje van met warme wafels met banaan en chocoladesaus. "Hoe leuk is dit, het hele terras vol. Wat heb ik dit gemist. Ik hoop dat we spoedig weer met zijn allen open kunnen." Politie en handhavers hielden op afstand een oogje in het zeil.

Marianka Peters