Avond4daagse met historische intocht

gouda • De Jeugdavondvierdaagse wordt dit jaar van 17 tot en met 20 mei gehouden.  Tegelijkertijd komt de 'Grote ' Avondvierdaagse (10 km) eenmalig terug. 

"En met een waanzinnige intocht op 20 mei waarbij iedereen verkleed is in historische kleding," maakte Linda Verschut van de organisatie gisteren bekend. De historische kleding voor de wandelaars wordt verzorgd door de Melting Pot. Er gaat zoveel gebeuren tijdens de intocht, waar zo'n 5000 wandelaars aan meedoen. Het wordt een groot spektakel met ook de Goudse Giganten erbij.'  De voorbereidingen zijn in volle gang. Het "Woud der Verwachting" mag de Goudse stoet openen. "Onze living history groep komt met het Hof van Gelre, hertog Willem van Gelre, zijn vrouw Catherina van Beieren-Holland, Johanna van Brabant en Maria van Gelre deze viering opluisteren," aldus Jacobus Rijsburg. "Albrecht van Beieren, graaf van Holland, stuurt zijn heraut Holland in gezelschap van diens ambtgenoot de heraut van Arkel als begeleiders. Het Gewapend Escorte gaat onder leiding van de graaf van Meurs / Heer van Baer en de Heer van Culemborg met banierdragers en de drager van de stadswimpel van Gouda voorop, gevolgd door de bazuinblazers en herauten. Dan het Hof van Gelre te voet en te paard. De strontbrigade ruimt met de vrolijke inzet van poepscheppers & pakezels de duistere lasten op, die de paarden achteloos achter zich laten vallen." 

 De acteurs pakken het uiterst series aan en hebben Gouda al drie keer bezocht. De eerste keer voor een eerste oriëntatie ter plekke. De tweede keer voor een kennismaking met de organisatoren. De derde keer om de locatie te bekijken waar de trailers en auto's geparkeerd mogen worden, ook om kennis te maken met de gastheer, Mick Bunnik, die enthousiast zijn bedrijfsruimten ter beschikking stelde als parkeer- en kleedruimte voor de ca. 80 deelnemers, overal vandaan. "Toen is bovendien het parcours verkend vanaf het startpunt door het historische stadshart en weer terug." In het atelier van "Het Woud der Verwachting" is men sinds de uitnodiging vanuit Gouda koortsachtig aan het werk om speciaal voor deze glorieuze entree bijzondere elementen toe te voegen. De Goudse wimpel stond als eerste project op het programma, symbool voor Gouda 750 Jaar Stad, een status die Floris V, graaf van Holland, aan Gouda verleende. Dit bracht de stichting van een haven, de schenking van tolvrijheid in Holland en het recht op zelfbestuur en het recht om overeenkomsten aan te gaan, die Gouda dan ook kon bezegelen.   

Melting Shop

De viering in Gouda van het 750-jarig bestaan van de stad belooft een groots evenement te worden.
"Iedereen mag ook aansluiten bij de optocht, mits gekleed in historische kleding," stelt Linda. De Melting shop heeft een collectie van 12 verschillende outfits vervaardigd in het atelier aan de Thijsselaan, die binnenkort te koop zijn. "De kleding wordt gemaakt in één maat, zodat iedereen het aankan, door mensen met een grote afstand op de arbeidsmarkt ' vult Deborah van de Melting Shop aan. "Daarnaast hebben we ook doe-het-zelf pakketten, compleet met stof en patroon."