Patchwork aan Slapperdel
Patchwork aan Slapperdel Foto: Rona Tammer

Project Kijk op Straat, een reis door de tijd

gouda • Negen wijken, zeventig buurten, 1152 straten, in elk kwartaal en jaargetijde vastgelegd door een 20-tal fotografen.

Het fotoproject Kijk op Straat dat in juli werd gestart, krijgt nu geleidelijk vorm. Bijna iedere steeg, straat en plein staat al op de gevoelige plaat en is zichtbaar op internet. Tijdens de viering van Gouda 750 wordt het boek, met duizenden foto's, gepresenteerd. Regelmatig stellen de fotografen zich aan het publiek voor. Deze week is dat Rona Tammer. "Misschien is het de kracht van de verbeelding. Maar als ik op een rustig moment door de straatjes en steegjes van de binnenstad van Gouda loop, voel ik de middeleeuwen als een magische mantel om me heen vallen. Vanuit het heden wandel ik door een vaag verleden, dat ik alleen uit boeken ken, maar dat zich door de bewaard gebleven gebouwen makkelijk laat invullen. Waar ik nu loop, liepen honderden jaren geleden ook mensen. Wie waren zij? Hoe woonden zij? Wat dachten zij? Hoe was het leven in deze middeleeuwse stad? Ik snuif de geur op van brandend hout, zie rookpluimen langzaam hun weg naar boven volgen. Ik hoor kinderstemmetjes.
Door kieren, spleten en gaten in en tussen de huizen kronkelen oude verhalen zich als serpentine door de lucht. Van Janszoon Pieters en zijn zwangere vrouw Marie die vol spanning wachten op de geboorte van hun tiende kind.
Van Aagje, die een oogje op de vrijgezelle, knappe bakker Christiaan heeft en van Johanna die bij de vleeshouwerij te weinig geld bij zich heeft om haar boodschappen te kunnen betalen. Ik zie schimmen van monniken met gebogen hoofd, prevelend boven een bijbel in hun handen, hoor paardenhoeven in de verte, zie een karrenspoor. Geen huis is hetzelfde, geen dak even hoog. Deze muur aan de Slapperdel weerspiegelt de diversiteit van Gouda door de eeuwen heen. Een stukje ‘patchwork' van tijd. Gouda leeft, al 750 jaar lang."

Rona Tammer