Bewoners kunnen hun afval niet kwijt vanwege lege batterijen sensor.
Bewoners kunnen hun afval niet kwijt vanwege lege batterijen sensor. Foto: Marianka Peters

Batterijen oorzaak storing container

gouda • Afvalzakken vol met incontinentieproducten, etensresten en overig restafval liggen naast de overvolle containers. Maar zijn de containers wel vol en is er sprake van een of andere storing?

Bewoners van de seniorenwoningen Het Binnenhof, naast zorgcentrum Gouwestein, zijn helemaal klaar met Cyclus. "De bewoners worden niet terug gebeld en met klachten wordt niets gedaan", zegt mevrouw Rietveld. "Veertien dagen voor de Kerst merkten we al dat het niet goed ging met de ondergrondse container. Ik dacht: ze zullen het wel druk hebben, maar ook na de Kerst gebeurde er niets en het restafval stapelde zich maar op. Tussen Kerst en Oud en Nieuw hebben we de zakken maar zo lang in de fietsenstalling gezet. Want voordat je weet, hebben vogels, maar ook ratten en katten de zakken al leeggehaald. Er moet toch een reden zijn dat ze niet komen."

Niet toegankelijk

Iedereen zoekt naar een oplossing voor de overvolle containers, maar tot nu toe zonder succes. Ook op andere plekken in de stad zijn er problemen. "Niet alle oudere mensen zijn in staat om hun afval in de straatcontainer te deponeren," zegt Nelleke Vlijm. Ze is huishoudelijke hulp bij Vierstroom en komt veel bij mensen thuis. "Regelmatig zijn de straatcontainers ook niet toegankelijk. Inmiddels ben ik erachter dat er dan een eind verderop nog een container beschikbaar is met het pasje van de bewoner.'' Maar volgens haar lopen maar weinig mensen naar een andere container en plaatsen het afval naast de container. Nelleke merkt dus ook regelmatig In een reactie dat de containers totaal vol en dus geblokkeerd zijn.

Veel te verbeteren

In een reactie legt Cyclusdirecteur Linda Boot uit wat er mis is gegaan. "Wij kunnen op afstand kijken of een container al dan niet vol zit. Het beheer en onderhoud van die sensors en batterijen is uitbesteed aan een bedrijf. Dat bedrijf had te kampen met ziekteverzuim onder zijn personeel en heeft daardoor niet goed gecontroleerd of de batterijen nog goed functioneerden. Dat was niet het geval, waardoor de storingen opliepen. De lockdown, waarin meer afval wordt aangeboden door internetaankopen, maakte het er niet makkelijker op. We zijn nu bezig met een inhaalslag." Linda noemt ook het gedrag van mensen als negatief effect, "Er zijn mensen die afval in de container proppen dat eigenlijk helemaal niet past, waardoor de sensors beschadigen. Er valt nog veel te verbeteren, van beide kanten."

Marianka Peters