Interessant raadsel: hoe belandde die gevelsteen ooit in Goudse wateren?

gouda • De social media worden al gauw in verband gebracht met brengers van fakenieuws en ongezouten meningen. Maar soms zijn er ook opmerkingen die tot ook interessante discussies leiden.

Op de facebookpagina van Die Goude is een levendige discussie ontstaan over een gevelsteen 'Vreden-Hoef' die is ingemetseld in een (nieuwbouw)pand aan de Komijnsteeg, op de hoek met de Peperstraat. Fred van Iperen vroeg zich af wat de herkomst van de gevelsteen was.

Verrassende reactie

Was er in Gouda een buitenplaats of uitspanning met die naam?
Een verrassende reactie kwam van Mirjam Ploeg: "Mijn vader Freek Ploeg heeft die boven water gehaald toen hij met een dragline werkzaamheden moest vervullen in het water naast de Peperstraat. De steen heeft lang bij ons in de tuin gelegen, maar architect Veldhuizen van Zanten heeft geregeld dat hij werd ingemetseld op de huidige plek."
Daarmee leek de kous af, totdat Gouwenaar Jan Lafeber de tip gaf dat er in een aantal Goudsche Couranten al eerder aandacht is geschonken aan de gevelsteen.
De steen komt daar in 1977, in 1981 en in 1986 aan de orde. Duidelijk wordt hoe de steen op die plek is gekomen.

Goudsche Courant

De steen duikt voor het eerst op in de Goudsche Courant van 11 mei 1977 bij mevrouw Ploeg aan de Livingstonelaan.
Haar man heeft de steen gevonden bij draglinewerkzaamheden aan de Peperstraat.
Vier jaar later (op 23 juli 1981) bericht de krant dat de steen is ingemetseld.
Weer vijf jaar later (augustus 1986) is de steen onderwerp van een fotoquiz: wat en waar is dit?
Na 35 jaar laait de discussie over de gevelsteen weer op. Anno 2022 blijkt dat diverse Gouwenaars nog wel weten dat vroeger bakkerij De Jong gevestigd was op de hoek van de Komijnsteeg en de Peperstraat.
Over de echte herkomst van de steen worden wel suggesties gedaan, maar een definitief antwoord is er nog niet.

Reacties welkom 

"Jan Lafeber vroeg zich af of de steen wellicht afkomstig zou kunnen zijn van de buitenplaats Vreden-Hoef in Voorschoten. De naam is in elk geval overeenkomstig, maar de vraag blijft: hoe komt een gevelsteen uit Voorschoten in Gouda terecht?," vraagt Gert Jan Janssen van die Goude zich af.
Zal het raadsel van de gevelsteen Vreden-Hoef ooit opgelost worden? Reacties zijn welkom op: redactie.goudsepost@kmp.nl.

Marianka Peters