Dat de Gouwenaars de Lange Arm waarderen, bleek wel uit de snelheid van de geldinzameling.
Dat de Gouwenaars de Lange Arm waarderen, bleek wel uit de snelheid van de geldinzameling. Foto: Eva Kosto

Industrieel erfgoed op GOUDasfalt gered

gouda • De Lange Arm, de aanvoerband op Goudasfalt is gered. Een crowdfunding heeft binnen 18 dagen het benodigde bedrag van 8.000 euro opgeleverd om het industrieel erfgoed te conserveren.

De Lange Arm en twee zandtrechters zijn de enige nog tastbare herinneringen aan de voormalige asfaltcentrale op het GOUDasfaltterrein. Vrijwilligers van de projectgroep ‘Lange Arm' hebben een lijst van werkzaamheden opgesteld. "Er zijn drie doelen gedefinieerd: Veiligheid, Verven en Verlichten," vertelt Marcel Dasselaar. "Er zijn diverse offertes opgevraagd voor het onderhoud van de constructies en verlichting van de Lange Arm. In totaal is er 20.000 euro nodig. Via crowdfunding is nu 8.000 euro binnen, de rest moet via fondsen gefinancierd worden." Henk van Vulpen vult aan: "Het is niet de bedoeling om de installatie weer werkend te krijgen, maar deze te conserveren in de huidige staat. Daarmee zorgen we voor behoud van een icoon van het industrieel verleden." 

Verbonden

Dat de Gouwenaars de Lange Arm waarderen, bleek wel uit de snelheid van de geldinzameling. De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een rapport opgesteld conform de waarde criteria van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Door de aanvoer van het basismateriaal zand en grind over water is het ensemble van trechter, aanvoerband en Arm onlosmakelijk verbonden met de Hollandsche IJssel. Andere fabrieken gebruikten ook lopende banden, maar geen bewegende Arm. Een van de beoordelingen is: ‘De Arm is dus zeker zeldzaam. Bij de sloop van de fabriek is veel schade ontstaan; de bedrading is afgeknipt en de besturing van de Lange Arm werd onklaar gemaakt. De aanvoerband en Arm kunnen dus niet meer draaien.'

Voor de veiligheid van de constructie zijn delen van de poten van de opvoerband al vernieuwd door Slangen Staal. Als laatste wordt een sfeervol verlichtingsplan gemaakt, zodat de Lange Arm ook 's avonds fraai zichtbaar wordt. De conservering wordt voor een deel gefinancierd dankzij de crowdfunding. Verder worden bijdragen geleverd door de Goudapot en het buurtfonds van de Postcodeloterij. Na de opknapbeurt wordt voor de Lange Arm de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd, als een van de weinige resterende iconen van het Goudse industrieel verleden.

Marianka Peters