Rafael van Houwelingen kwam op 1 januari om 17.23 uur ter wereld in het GHZ.
Rafael van Houwelingen kwam op 1 januari om 17.23 uur ter wereld in het GHZ. Foto: pr

GHZ: record beschuit met muisjes

gouda • Een feestelijk bericht vanuit het Groene Hart Ziekenhuis. Daar zijn in het afgelopen jaar 2279 baby’s geboren. Dat is een record. In 2020 werden er nog 2103 baby’s geboren in het GHZ.

De laatste jaren ziet het ziekenhuis een enorme toename in het aantal bevallingen. "Vijf jaar geleden waren er jaarlijks nog maar zo’n 1600 bevallingen in ons ziekenhuis", vertelt Jeanet Hamberg, teamleider van het Vrouw Kind Centrum. Volgens Jeanet is de coronacrisis een van de oorzaken voor het hoge aantal bevallingen. Een andere reden is de toename van het aantal inwoners in het Groene Hart. "Er is volop gebouwd aan nieuwe wijken in de omgeving zoals de Triangel in Waddinxveen en Westergouwe in Gouda. Dat zorgt er ook voor dat meer vrouwen voor hun bevalling naar ons ziekenhuis komen."

Zwang Geboortehuis

In het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda kun je bevallen in een speciale In Zwang Suite. Dit houdt in dat je bevalt in een sfeervolle, ontspannen en huiselijke omgeving onder begeleiding van je eigen verloskundige en meestal de kraamverzorgster. In een veranderende samenleving is het niet meer voor alle gezonde zwangere vrouwen mogelijk om in het eigen huis verantwoord de baby geboren te laten worden. Denk bijvoorbeeld aan een bovenhuis zonder lift.