Met vereende krachten wordt Erasmus rechtop gezet.
Met vereende krachten wordt Erasmus rechtop gezet. Foto: Jan van den Berg

Erasmus is klaar voor het feest

gouda • “Het is goed dat mijn moeder me zo niet ziet, het angstzweet zou haar uitbreken. Maar ach, tot nu toe gaat alles erg goed vandaag.” Poppenmaker Evert Josemanders balanceert op een flinke trap middenin de Sint-Janskerk, met de kop van Erasmus in zijn handen. Die probeert hij te bevestigen aan de stalen constructie waar de romp omheen is gezet.

Everts eigen hoofd verdwijnt in de nepbonten kraag van Erasmus, waardoor niet meteen duidelijk is tegen wie hij blijft praten. Het blijkt Oscar te zijn, de fotograaf die in de romp van Erasmus is gekropen. “Zou geen lekker moment zijn om te ontdekken dat het toch niet goed aansluit allemaal. Zonder die kop erop lijkt hij toch wat minder goed.”

Een paar minuten en wat onverstaanbaar gemompel verder komt Evert tevreden de trap af. “Ziet er goed uit, toch?” Dat klopt. Erasmus maakt een indrukwekkende indruk. Midden in het koor van de Sint-Janskerk, rustend op de koperen vloer, omgeven door de Goudse Glazen en fraai belicht. Als even later de rookmachine aangaat, wordt het nog magischer. Dat deze rookmachine vervolgens het brandalarm activeert, stond niet in het draaiboek. Het duurt even voor de uitknop wordt gevonden, langer in ieder geval dan de tijd die nodig was om de brandweer te alarmeren. Evert had geen woord gelogen toen hij had aangekondigd dat het vandaag ‘showtime’ was. 

De Goudse Giganten moeten het meesterwerk worden voor Evert Josemanders. Graaf Floris de Vijfde, Erasmus, Coornhert, maar ook burgemeester James en Abdulah Laaguili, de eerste Marokkaanse bewoner van Gouda, maken deel uit van de Goudse Giganten. Het is een verzameling van negen belangrijke figuren uit de Goudse geschiedenis, die straks als metershoge poppen hun intrede doen in de stad. De Goudse Post volgt het maakproces op de voet. 

Het was de eerste keer dat een Goudse Gigant volledig in elkaar gezet zou worden. Everts werkruimte was te klein, dus moest het in de Sint-Janskerk gebeuren. De stromende regen was voor de kop geen probleem. “Er zit een dikke laag houtlijm op, die zou ik zelfs onder de douche kunnen zetten. Ik heb afgelopen tijd expres wat lomp gedaan met die kop van Erasmus, om te checken of hij tegen een stootje kan. Een paar keer laten stuiteren, een dag goed in de weg gezet voor de vrijwilligers en hij heeft nog even naast de frituur gestaan. Je ziet er niets van. Hij is klaar voor het feest.”

Dat Erasmus nu zo mooi werd opgetuigd, diende ook een hoger doel. Evert: “Komende tijd wil ik samen met fotograaf Oscar Limahelu van alle Giganten een ‘staatsieportret’ maken. Een beetje zoals met staatshoofden gebeurt. Die foto’s wil ik gebruiken om de Giganten voor te stellen aan de stad.” Ondertussen denkt Evert na over een bestemming voor de Giganten na Gouda750. “Ze passen niet bij mij thuis op de bank. En wat moet ik ook met Graaf Floris thuis. Zonder gekheid, ik ga op zoek naar partijen die ambassadeur van een Gigant willen worden. Uiteindelijk hoop ik iedere Gigant na het feestjaar een goed onderkomen te kunnen geven.” De foto’s zijn dus ook bedoeld om mogelijke ambassadeurs te verleiden? “Zeker. Maar zie hem daar nou toch staan, je wordt er toch zo verliefd op?”

'Maar zie hem daar nou toch staan, je wordt er toch zo verliefd op?'

De Goudse Giganten krijgen ieder twee ambassadeurs: een maatschappelijke instelling en een commerciële sponsor. Wie interesse heeft, kan een bericht sturen naar info@popidou.nl of naar @goudsegiganten.