Jongeren met autisme hebben meer moeite met corona

regio • Jonge mensen die een vorm van autisme hebben, ervaren meer moeite met de gevolgen die corona heeft voor hun dagelijkse handel en wandel dan anderen. Die signalen heeft de GGZ in de afgelopen paar jaar, waarin veel vanzelfsprekende dingen ingrijpend zijn veranderd, vanuit de samenleving opgevangen. "Er is opeens een ander ritme en veel onduidelijkheid over hoe school er straks uitziet", zegt een woordvoerder. "We merken dat deze groep hier soms veel moeite mee heeft. Er is minder structuur en meer stress. Veel ouders en jongeren vinden het lastig om een nieuwe structuur te vinden. In de zorg is er hierdoor een toename te zien in gespecialiseerde hulp voor mensen die tegen deze problemen aanlopen."

Groei door Ervaring is een therapiepraktijk die zich onder andere specialiseert in autisme. Vanaf februari starten ze een nieuwe groep speciaal voor jongeren met autisme. Tijdens deze Bounz-groep praten ze met mensen die dezelfde vragen hebben. Ze werken met elkaar en een professional samen om deze vragen te beantwoorden. Karien, oprichter van én therapeut binnen Groei door Ervaring, zegt: "We kijken samen naar welke problemen je ervaart rondom je autisme en daar werken we dan aan. Daaruit komen praktische adviezen waarmee je een sprong vooruit maakt."


Nieuwe brug

regio • Het waterschap start op 10 januari met het vervangen van de autobrug over de Enkele Wiericke bij Nieuwerbrug. Ook komt er een nieuwe faunapassage en een nieuw compartimenteringswerk onder de brug. In april start de vervanging van de fietsbrug. Tijdens de werkzaamheden is de weg ter hoogte van de brug afgesloten voor al het verkeer. Dit duurt maximaal drie maanden. Het verkeer wordt omgeleid via de tolbrug. Betalen van tol is in deze periode niet nodig.