• Cock van Holten.
• Cock van Holten. Privefoto

Van Holten was altijd bezig

schoonhoven • Een groot deel van zijn leven stond in het teken van het verzamelen van foto’s en informatie over de stad en inwoners. Het enthousiasme daarvoor ontstond vanwege een gekregen collectie ansichtkaarten van de overgrootouders van zijn vrouw Corrie. Interesse was er niet alleen vanwege de plaatjes, maar juist ook de bijbehorende verhalen. ”Avonden was Cock op pad om mensen te bezoeken om de juiste gegevens te achterhalen”, vertelt Corrie. Ook zij had schik in zijn hobby: “Ik typte altijd de teksten voor hem uit.”

Van Holten was zilversmid bij de Gebroeders Huisman in de Spoorstraat. In zijn vak was hij een specialist in zilverbestek. Een herinnering daaraan is te zien op het Lopikerplein. Daar staat de frictiepers waar Cock decennia mee heeft gewerkt.
De steeds maar uitdijende hoeveelheid aan beeldmateriaal werd opgeslagen in vrijwel alle beschikbare kastruimte in het knusse woonhuis aan de Nes. In de jaren 80 zijn een aantal boekjes uitgebracht met oude ansichten en foto's. "De reacties waren indertijd overweldigend”, blikt Corrie terug op deze periode. "Ontelbare lezingen en dia-avondjes zijn gegeven”. Op een boeiende en vaak smeuïge wijze werden de toehoorders meegenomen in de verhalen van toen. Naast deze intensieve vrijetijdsbesteding was Cock actief bij de voetbalvereniging. Spelend op het veld en later als bestuurslid. Zijn muzikale uitlaadklep was op donderdagavond bij muziekvereniging Tavenu. In het Zilvermuseum gaf hij uitleg en demonstraties aan bezoekers. Daarnaast schonk hij koffie in Sola Gratia en Het Bastion en verzorgde hij enige tijd rondleidingen in de Grote Kerk. "Onze vader was vaak weg 's avonds. We wisten eigenlijk niet beter”, bevestigt zijn dochter Marja. Zus Mieke knikt instemmend. Ook zij weet niet anders dat pa altijd ‘iets aan het doen' was.
Zijn tomeloze inzet op allerlei gebied is niet onopgemerkt gebleven. Onderscheidingen daarvoor zijn onder andere de Jan van Beaumontprijs en de benoeming tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Als laatste ontving de archivaris afgelopen jaar, vanuit het Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloy, een oorkonde als Lid van Verdienste.
Sinds november 2021 begon Cock te kwakkelen met zijn gezondheid. Tot het laatst toe is hij thuis verzorgd en verpleegd, in het huis waar hij meer dan 80 jaar heeft gewoond. Vrijdag 29 juli overleed hij op 90-jarige leeftijd. Zijn vrouw Corrie typeert hem als een ‘zorgzame man, eenvoudig, sociaal, positief ingesteld en vooral een ‘mensen-mens'. Zijn collectie van beeldmateriaal en bijbehorende informatie blijft komende generaties boeien. Eén en ander is veiliggesteld en gedigitaliseerd in het Streekarchief Midden-Holland.