• Gerrit Neven was een laatbloeier, die zich ontpopte als een meester in het maken van aquarellen.
• Gerrit Neven was een laatbloeier, die zich ontpopte als een meester in het maken van aquarellen. Privéfoto

Neven laat 'schat aan juwelen' na

schoonhoven • Zoals veel leeftijdsgenoten ging ook Gerrit Neven vanaf jonge leeftijd aan het werk. Zijn creatieve talent bracht hem als veertienjarige op de toenmalige Plateelbakkerij op de Wal. Later slaagde hij voor de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Begin jaren negentig nam Neven het besluit om voortaan als zelfstandig kunstschilder verder te gaan. 

Hij was een laatbloeier, die zich ontpopte als een meester in het maken van aquarellen, voornamelijk vergezichten. Belangrijk daarbij vond hij het om de accenten in luchten te benadrukken. Van zijn werken werden talloze kerstkaarten en kalenders gemaakt. 

Naast het vervaardigen van schilderijen was Neven een bekwaam beeldend kunstenaar en musicus. Op alle fronten gedreven en perfectionistisch. Zijn muzikale talent uitte zich in het bespelen van de (dwars)fluit. Menig concert werd samen met organist Jaap den Besten gegeven in kerkelijk centrum De Hoeksteen in Schoonhoven. Hij was een liefhebber van (klassieke) kerkmuziek en luisterde graag naar virtuoze orgelklanken. 

Tijdens de uitvaartdienst werd aangehaald dat genieten van het leven belangrijk voor hem was. Zijn favoriete vakantiebestemming was de camping in Frankrijk. Gepassioneerd speelde hij daar regelmatig op de fluit, dit tot grote vreugde van andere campinggasten. Alleen zijn kinderen dachten daar op dat moment anders over.

Proberen het beste eruit te halen, steeds proberen beter te zijn. Dat was overduidelijk zijn sterkste karaktertrek. Begin 2020 hield hij zijn afscheidsexpositie in de Veerpoort. De lat kon hij niet meer hoger leggen. Afgelopen halfjaar ging het snel bergafwaarts, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Een ‘schat aan juwelen' is zijn erfenis: niet alleen de talloze aquarellen, maar ook bijvoorbeeld de kunstwerken boven de deuren van de voormalige SNS Bank in de Kerkstraat en de Plateelbakkerij op de Wal. Dit alles houdt de herinnering vast aan deze vaardige kunstenaar.

Gerrit Neven overleed donderdag 28 juli op de leeftijd van 83 jaar.