• Het huis oogt als een schilderij van Mondriaan.
• Het huis oogt als een schilderij van Mondriaan. Foto: Anne Marie Hoekstra

Verrassing aan de dijk

alblasserdam • Het Huis van Zessen is een gratis toegankelijk museum dat bezoekers het gevoel geeft rond te lopen in een schilderij van Mondriaan, gegoten in de vorm van een dijkhuis. Iedereen krijgt er een boeiende rondleiding.

Burgerina van Zessen, de weduwe van de kruidenier uit het dorp, gaf opdracht tot de bouw. Ze liet het ontwerpen door stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, omdat ze die als dorpsgenoot nu eenmaal kende. Van Eesteren zou later vooral bekend worden vanwege zijn uitbreidingsplan voor Amsterdam (1935), uitgevoerd vanaf de jaren vijftig. 

De Stijl

In het jaar waarin Van Eesteren het huis ontwierp (1923) maakte hij samen met Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg in Parijs een legendarische expositie over kunstbeweging De Stijl. Leden van deze beweging, waartoe ook de bekende Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan behoorden, streefden naar harmonie en evenwicht in het kunstobject. Ze gebruikten geometrische vormen en veel primaire kleurvlakken (rood, geel, blauw).  

Kenmerkend voor de ontwerpen van Van Eesteren is dat hij veel belang hechtte aan licht, lucht en ruimte en een belangrijke plek inruimde voor groen en water. Wat dat betreft koos de bewoonster een prima plek voor haar huis: erachter ligt een wiel, ervoor de rivier De Noord. Gids Greet Meijdam vertelt, met een blik uit het achterraam: "Destijds zag je achter het wiel alleen weilanden en de molens van Kinderdijk." Nu is het er volgebouwd.

Hoogleraar

Van Eesteren groeide op in een Alblasserdams aannemersgezin. Zijn ouders verwachtten dat hij in het bedrijf zou komen, maar hun zoon wilde architect worden. Hij ging studeren aan de Academie van beeldende kunsten en technische wetenschappen in Rotterdam, waar hij cum laude slaagde. Tegen de zin van zijn vader ging hij daarna naar het VHBO in Amsterdam, de voorloper van de huidige Academie van Bouwkunst. Hij boekte als ontwerper successen, maar moest ook grote teleurstellingen incasseren. In een latere fase van zijn leven werd hij hoogleraar aan de TU Delft, waar hij zijn idealen kon overdragen op zijn leerlingen. Wie langs het dijkhuis wandelt zal het niet vermoeden, maar in Amsterdam staat een museum dat geheel aan Van Eesteren is gewijd. Het Huis van Zessen, West-Kinderdijk 89, is uitsluitend op afspraak te bezoeken. Meer informatie: huisvanzessenalblasserdam.nl.