• Afvaldumping aan de Oudelandseweg.
• Afvaldumping aan de Oudelandseweg. Foto: Martijn Kuiler

Afval gedumpt aan Oudelandseweg: ‘Niet de eerste keer’

Algemeen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Aan de Oudelandseweg onder Ouderkerk aan den IJssel is eerder deze week illegaal afval gedumpt. Het gaat om een aantal houten delen van iets wat lijkt op een tuinmeubel.

Volgens een buurtbewoonster is er al vaker afval achtergelaten aan de polderweg, maar niet eerder op deze plek. “Het laatste half jaar is het twee keer eerder gebeurd aan het begin van de weg, op een plek waar nauwelijks huizen staan. Waar je dus niet snel opgemerkt wordt. Het ging daarbij om zakken afval en een grote hoeveelheid bouwafval.”

De bewoonster en haar man zagen vanuit huis hoe maandagavond iets na 21:00 uur een zwarte Volvo op de brug van één van hun percelen aan de weg parkeerde. “De bestuurder stapte uit met twee honden, een grote bruine en een wat kleinere. Het trok direct de aandacht, want het is vreemd om hier een auto te parkeren om honden uit te laten. Het Loetbos is immers vlakbij en het is gebruikelijk om daar honden uit te laten. Wat ook opviel is dat de man wat zenuwachtig heen en weer liep. De auto was uit de richting van Ouderkerk gekomen en reed die kant ook weer op. De volgende ochtend ontdekte mijn man, dat er afval was gedumpt. Het is hier een oplettend buurtje - zeg maar een dorp op zich - dus ik heb het direct gedeeld in de buurt-app. “

Van deze dumping heeft ze nog geen verdere melding gemaakt. Van de twee eerdere wel, waarna het is opgeruimd. “Ik snap niet waarom mensen dit doen. Nu moeten wij het weer opruimen. Rij toch gewoon even naar de milieustraat of zaag het zelf klein en gooi het in je container.”

De gemeente Krimpenerwaard zegt te weten van één melding van afvaldumping aan de Oudelandseweg. “De melder is door een opsporingsambtenaar verteld dat dit gebied hoort bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard”, geeft een woordvoerder aan. “Geadviseerd is dan ook om het daar te melden. Ook voor deze laatste dumping geldt dit.” Wanneer een overtreder achterhaald wordt draait die alsnog op voor de kosten. Als voorbeeld noemt de woordvoerder de grootschalige dumping van 24 zakken in een sloot aan de Goudseweg bij Stolwijk. “De overtreder is opgespoord en kreeg een rekening gepresenteerd van 400 euro.”

Team Handhaving van de gemeente heeft sinds juni van dit jaar een voertuig in gebruik dat ingezet wordt bij de aanpak van verkeerd aangeboden afval, bijplaatsingen van afval bij ondergrondse containers en dumping in de openbare ruimte. “Het team neemt dit afval mee om te onderzoeken of de vervuiler kan worden achterhaald. Er zijn tot nu toe zo al veertien afvalovertreders achterhaald die de kosten van opruimen en dergelijke moeten betalen.”

Martijn Kuiler