'Woon- en leefgeluiden, geen overlast'

alblasserdam • Het bestuur van de Yunus Emre moskee is ervan overtuigd dat er helemaal geen sprake is van overlast, maar juist van pestgedrag van omwonenden die de moskee het liefste zien verdwijnen. 

Dat stelde woordvoerder Fazli Kafa afgelopen maand tijdens de commissie- en raadsvergadering. "Het gaat om vermeende overlast. Wij zijn een moskee, daar hoort bij dat mensen bij elkaar komen, deels met de auto, en met goed weer op vrijdag en in het weekend buiten zitten. Volgens de Nederlandse rechter gaat het dan gewoon om woon- en leefgeluiden. Pratende mannen laat op de avond, daar draait het om. Praten hoort bij wonen en leven, overlast is iets anders. Als jongeren tot 1 uur 's nachts blijven zitten, vind ik dat acceptabel. En wat betreft de feesten: het gaat daarbij alleen om het vieren van de ramadan en de iftarmaaltijd. Er worden geen verjaardagen of andere feesten gevierd."

Met name na het invoeren van de gebedsoproep ervaarden de moskeebezoekers van hun kant veel overlast. Kafa: "We zijn aangevallen, bedreigd, werden structureel uitgekafferd, maandenlang gefilmd. Ikzelf en ander lid hebben aangifte gedaan bij de politie. In de periode van april tot september hebben we niets van de gemeente gehoord." Een persoonlijke uitnodiging aan de burgemeester bracht het overleg volgens de woordvoerder wel op gang. Het door het moskeebestuur geopperde plan om het naastgelegen voetbalveldje een slag te draaien en een zitgelegenheid aan de achterkant te realiseren, haalde het niet. De vraag van de gemeente om mee te betalen viel niet in goede aarde. "Wij zijn zo vriendelijk geweest om mee te denken aan een oplossing. Voor ons is meebetalen absoluut niet acceptabel. De wethouder had eerder ook toegezegd dat dat niet hoefde."

Het voorstel dat nu door de gemeenteraad is aangenomen zal de situatie volgens het moskeebestuur niet verbeteren. "Dit val slecht bij onze gemeenschap en zal escalerend werken. We krijgen hierdoor het gevoel tegen de muur gedrukt te worden. Het plan is gebaseerd op ongefundeerde klachten van een aantal personen, door wie wethouder Jongmans zich laat beïnvloeden. Hij is zo onderdeel geworden van het pestgedrag in onze richting."