• Het voormalige onderkomen van Wasko, met op de achtergrond het pand van DOK11.
• Het voormalige onderkomen van Wasko, met op de achtergrond het pand van DOK11. Foto: Geurt Mouthaan

Uitbreiding DOK11 met zorg en huizen

alblasserdam • "Dit is een zeer belangrijke stap om ons doel te bereiken: Alblasserdam een optimaal zorgniveau te kunnen bieden", reageert fysiotherapeut Thijs Donkervoort namens de initiatiefnemers, de zorgpartijen die nu al onderdak vinden in DOK11. 

Samen met Blokland Bouwpartners werkten zij de afgelopen jaren aan een bouwplan om de voormalige vestiging van Wasko naast DOK11 een nieuwe toekomst te geven. Daarmee gaven zij een vervolg aan een al jaren lopend traject, waarbij de gemeente in 2019 aangaf het financieel niet rond te kunnen krijgen. 

Wenselijk

Met succes: de inmiddels oud-wethouder Kees Jongsma en Arjan Kraijo laten in een brief aan de raad weten positief tegenover de plannen te staan. 'De ontwikkeling is verantwoord, wenselijk en uitlegbaar binnen het accent 'fit en groen dorp in de polder'. Ook het duurzaam voorzien in voldoende eerstelijnszorg en hiervoor de benodigde ruimte bieden is meegewogen.'

Als grootste uitdaging bij de realisatie noemt het gemeentebestuur het ontwerpen van de buitenruimte, waarbij er bijvoorbeeld voldoende aandacht is voor parkeren en het inzamelen van afval. 'Dit mag niet onevenredig afbreuk doen aan de in de omgeving aanwezige groen- en waterstructuur', melden de oud-wethouders. 'De ontwerpen die nu gemaakt zijn, bieden hiervoor voldoende basis.' Daarmee was de weg vrij om de locatie te verkopen aan de initiatiefnemers.

Huisartsenpraktijk

Op de plaats van de Wasko-vestiging komt een nieuw pand waarbij de onderste etage gebruikt gaat worden voor de zorg. Daar komt Tandartspraktijk De Dam, die nu gevestigd is aan de Dam in Alblasserdam. Huisartsenpraktijk den Hartog verkast vanuit DOK11 naar de uitbreiding en krijgt daar de beschikking over de extra vierkante meters waaraan dringend behoefte was. "In het bestaande pand ontstaat daardoor ruimte om extra diensten vanuit de huisartsenpraktijk aan te bieden", vult Donkervoort aan. "Waarschijnlijk gaan we in het najaar al beginnen met een interne verbouwing in DOK11."

Opluchting

Hij vervolgt: "De uitbreiding is een grote opluchting; zeker niet alleen voor ons als zorgpartijen, maar vooral ook voor de gemeenschap van Alblasserdam. Inmiddels hebben andere zorg- en welzijnsinstanties, onder meer vanuit DOK11, al onderdak gevonden in de Oude Bibliotheek. Wederzijds willen we de lijnen zo kort mogelijk houden om goed en intensief samen te werken."

De nieuwbouw gaat gepaard met een aanvulling van de woonvoorraad van het Damdorp. Op de eerste etage komen namelijk vijftien nieuwe appartementen. "Deels zijn die ingepland om het project financieel haalbaar te maken, maar zonder de appartementen was dat ook gelukt. Voor ons woog de maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de invulling van zo'n groot perceel zwaar. Daarom hebben we uit sociaal oogpunt ervoor gekozen de uitbreiding van de zorg te combineren met nieuwe woningen, om te helpen aan de vraag te voldoen. Het mes snijdt zo aan twee kanten."

Ambtenaren

Het is een traject dat al zo'n tien jaar loopt. Thijs Donkervoort houdt daarom nog voorzichtigheidshalve een slag om de arm, maar beaamt dat realisatie van de uitbreiding van DOK11 nu de goede kant opgaat. "Bij het maken van de plannen hebben we deze officieus al meerdere keren door ambtenaren laten controleren, zodat we goed onderbouwd de omgevingsvergunning aan kunnen vragen." 

Als alles volgens de planning verloopt hopen de initiatiefnemers in het eerste kwartaal van volgend jaar te gaan bouwen. De nieuwbouw zou dan eind 2023, begin 2024 klaar kunnen zijn. "En of dit DOK12 gaat heten? Daar is nog geen duidelijkheid over, maar in de naamgeving zal de naam DOK zeker terugkomen."

Geurt Mouthaan