• Het transformatorhuis is vrijdag al geplaatst aan het Havenhoofd.
• Het transformatorhuis is vrijdag al geplaatst aan het Havenhoofd. Foto: Derya Karso

Bewoners Havenhoofd stappen naar de rechter om komst transformatorhuis

Algemeen

PAPENDRECHT • Omwonenden van het Havenhoofd in Papendrecht zijn naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens zijn met de komst van een transformatorhuis nabij hun woningen. Er is een betere locatie mogelijk in de buurt, vinden ze.

Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen om een transformatorhuis te plaatsen in het Havenhoofd. De bewoners voelen zich gepasseerd toen deze beslissing genomen werd en zijn pas laat geïnformeerd door Waterbusexploitant Blue Amigo.

De bewoners opperen een andere locatie in de buurt, een plek die geen veiligheidsrisico’s met zich meebrengt én tienduizenden euro’s goedkoper is. De bewoners hebben inmiddels stappen naar de rechter gezet en er is een formele klacht ingediend. De bewoners willen weten waarom er voor deze plek is gekozen en welke afwegingen er zijn gemaakt.

Derya Karso (PvdA) heeft tijdens de raadsvergadering op donderdag 9 juni namens de bewoners aan wethouder Janssen gevraagd waarom er voor deze plek is gekozen en er niet naar de alternatieve locatie van de bewoners is gekeken. Ook Margré van Wijngaarden (PAB), Akkie Bokma (VVD) en Leon van de Dool (CDA) hebben vragen gesteld over de gang van zaken.

Wethouder Janssen had graag gedetailleerd antwoord willen geven, maar dat was niet mogelijk, omdat nu de zaak onder de rechter is.

Janssen gaf wel aan: “Over de communicatie betreuren wij de gang van zaken. De communicatie moet eigenlijk voornamelijk door Blue Amigo worden gevoerd, maar als gemeente gaan we er wel dichter op zitten. We moeten nu verder de uitspraak van de rechter afwachten.”

“Vanwege afspraken met de provincie, het waterschap en Stedin kunnen de werkzaamheden niet stil worden gelegd. Onlangs zijn er ambtenaren bij de bewoners langs geweest, ik ga er zelf ook binnenkort langs. Ik deel dan echter geen informatie die onze positie als gemeente kan schaden.”

Derya Karso bedankte de wethouder voor zijn beantwoording en gaf tot slot aan: “Het is in ieder geval goed om het gesprek aan te gaan. En niet verkeerd om het besluit te overwegen als je weet dat het beter en goedkoper kan. Beter ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Het transformatorhuis is vrijdag 10 juni afgeleverd en geplaatst.

Hans Huisman