• Vorig jaar weerklonk voor de eerste keer de gebedsoproep van de moskee in Alblasserdam.
• Vorig jaar weerklonk voor de eerste keer de gebedsoproep van de moskee in Alblasserdam. Foto: Geurt Mouthaan

‘Haakje’ om verstoorde verhoudingen moskee Alblasserdam en omwonenden te verbeteren

Algemeen

ALBLASSERDAM • Met het verplaatsen van de zitgelegenheid van de voor- naar de zijkant van de moskee in Alblasserdam wil het gemeentebestuur een begin maken met het verbeteren van de slechte relatie met omwonenden.

De gemeenteraad stemde hier afgelopen maand unaniem mee in. Maar bijna even unaniem lieten het bestuur van de Yunus Emre moskee en omwonenden uit de Anjerstraat weten dit absoluut geen oplossing te vinden. Verantwoordelijk wethouder Kees Jongmans kon ze daar geen ongelijk in geven. 

“Ik heb er heel veel tijd en energie in gestoken, maar ik moet toegeven dat ik de partijen niet bij elkaar heb weten te brengen. Wat nu op tafel ligt, is dan ook geen oplossing. Wel zag ik een klein haakje om een eerste resultaat te boeken. En dat is dit voorstel. Ik ben ervan overtuigd dat als beide kampen het willen dit het begin kan zijn van een verbetering van de verhoudingen. Die behoefte is er aan beide kanten.”

Gebedsoproep
Startpunt van het verslechteren van de verhoudingen is de invoering van de azan, de openbare gebedsoproep op vrijdag, afgelopen jaar. Met name de SGP wees hierop. Jan Mark ten Hove: “De gebedsoproep heeft geleid tot de door ons gevreesde polarisatie. Er waren wat kleine problemen, maar nu is het zo op scherp gezet dat het heel lastig is om de partijen weer bij elkaar te brengen. Negeren we de olifant in de kamer niet als we nu alleen de infrastructuur aanpassen?”

De wethouder viel hem daarin bij. “De azan is cruciaal geweest. Wat nu gezien wordt als pestgedrag werd daarvoor minder zo ervaren.” Al voegde hij er meteen aan toe: “Het is ongepast om de moskee dit recht te ontnemen of ze op dit punt te beïnvloeden; dit valt onder de vrijheid van godsdienst.”

Spanning
Uit de raadsmemo van wethouder Jongmans, de bijdrage van Fazli Kafa, woordvoerder van het moskeebestuur, en een ingezonden brief van bewoners van de Anjerstraat, bleek duidelijk dat er veel spanning is. En even duidelijk bleek dat het voorstel van de wethouder niet meteen de lucht zal doen klaren.

Fazli Kafa: “Dit haakje is een doorn in het oog. Waarom is er niet gekozen voor de oplossing die wij hebben aangedragen, het kantelen van het voetbalveldje bij de moskee om zo aan de achterkant van ons gebouw een fatsoenlijke zitruimte te realiseren? Dit voorstel werd door de bewoners van de Lindelaan en de Anjerstraat positief ontvangen.” 

Bewoners van de Anjerstraat zijn al even terughoudend: “Nu is er sprake van een investering betreffende de zij/achterkant met behoud van het terras aan de Anjerstraat. Dit betekent dat deze problemen van extreme overlast en intimidatie blijven bestaan.” 

Weggegooid geld
Het zorgde voor aarzelende reacties bij de partijen. Zou het geen weggegooid geld zijn om 25.000 euro te besteden aan het verplaatsen van de zitgelegenheid van de voor- naar de zijkant van de moskee, om zo geluidsoverlast terug te dringen? André Ruikes (CDA): “Hiermee gaat alleen de buitenruimte er beter uitzien. Beide partijen zijn hier niet blij mee. Dit kun je alleen oplossen door te praten en goede wil te tonen.”

Die goede wil misten meerdere fracties en wethouder Jongmans (deels) bij het moskeebestuur. Herman Verweij (VVD): “Alle partijen past zelfreflectie, maar vanuit het moskeebestuur hebben we dat nog niet gehoord. Het erkennen van de overlastklachten en op basis daarvan op zoek gaan naar oplossingen, daar ligt nog een stevige opgave.” 

Stevig gebaar
En Jongmans: “Meneer Kafa, bent u bereid om uw leden op te roepen om niet elk weekend ‘s avonds tot twaalf of tot één uur buiten na te praten? Het idee was dat we met 25.000 euro een stevig gebaar zouden maken als gemeente. De gemeente is verantwoordelijk geweest voor de gebiedsontwikkeling waarbij het appartementencomplex vlakbij de moskee kwam te staan. Er is onvoldoende oog geweest dat er zo twee groepen met twee verschillende belangen tegenover elkaar gevestigd zouden worden.” 

Hij vervolgde: “Wel hadden we in eerste instantie de voorwaarde dat er vanuit het moskeebestuur een gelijkwaardige tegenprestatie zou komen; meebetalen, een lening, zelfwerkzaamheid, het was allemaal mogelijk. Ik was erg teleurgesteld dat we in een split second het antwoord kregen: wij doen niets.” Fazli Kafa was het daarin niet met hem eens: “Wij hebben duidelijk aangegeven dat wij in het plan voor het lichte en kleine onderhoud zouden zorgen.”

Wankele basis
Uiteindelijk bleek het betoog en de uitleg van wethouder Kees Jongmans voldoende om alle partijen over de streep heen te trekken en groen licht te geven voor het voorstel. Arco Strop (CDA): “Laat dit een startpunt zijn, een belangrijke stap in de richting van een oplossing. Ik geloof dat we er met alle partijen uit kunnen komen.” 

Jan Mark ten Hove: “Als het terras verhuist naar de zijkant, kan het moskeebestuur dan garant staan dat er niemand meer aan de voorkant blijft? Het is een wankele basis. Desondanks heeft de toelichting van de wethouder ervoor gezorgd dat we met veel mitsen en maren akkoord gaan.” 

De wethouder sloot af: “Het niet verbieden van de zitgelegenheid aan de voorzijde is een kans en een stuk vertrouwen dat we het moskeebestuur bieden. De bewoners van de Lindelaan zijn allen voor deze aanpak, in de Anjerstraat ligt dat genuanceerder.”